Lúgos támadás: az ügyészség nem nyomoz a levél miatt

Hiába próbálták bajba keverni a lúggal leöntött asszony élettársát, a nyomozó hatóság egyelőre nem vizsgálja a hamis tanúzás ügyét.

MN
2017. 06. 28. 8:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indít nyomozást a Fővárosi Főügyészség egy, a lúgos támadással kapcsolatban tett feljelentés miatt.

Mint lapunk is beszámolt róla, a sokadszorra újraindított eljárást május 2-án egy titokzatos levéllel is próbálta befolyásolni a vádlott Bene Krisztián ügyvédje – a levél szerzője állítólag egy ismeretlen elítélt, akit saját bevallása szerint a lúggal leöntött asszony új élettársa akart felbérelni a támadásra.

A levél tartalmát az ügyben eljáró Kúria komolytalannak ítélte, a megvádolt új partner pedig feljelentést tett hamis tanúzás miatt. Csakhogy az ügyészség nem foglalkozik a feljelentéssel – annak ellenére sem, hogy azonosították a szerzőt, és azt is tudják, hogy a levél valótlanságokat tartalmaz.

Az eljárás lefolytatásának ugyanis jelenleg törvényi akadálya van: a büntető törvénykönyv szerint hamis tanúzás miatt mindaddig, amíg az alapügy, amelyben a hamis tanúzást elkövették, nem fejeződik be, büntetőeljárás csak az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján indítható – az ügy jelenlegi szakaszában ez a hatóság a bíróság.

A Budapesti Nyomozó Ügyészségnek ezért a hamis tanúzás bűntette miatti feljelentést – a bírósági feljelentés hiánya miatt – el kellett utasítania. Az alapügy jogerős lezárása után azonban az ügyészség haladéktalanul elbírálja ezt a feljelentést is – olvasható a közleményben.

Magyarán saját hatáskörben csak akkor foglalkoznak az egyik érintettet lejáratni próbáló, hazugságokra épülő levéllel, ha az eljárás – amelyet a levéllel is befolyásolni próbáltak – lezárul.

Ismert, a Kúria múlt héten hatályon kívül helyezte a „lúgos orvosként” ismertté vált Bene Krisztián ügyében született elmarasztaló ítéletet, ezért a másodfokú eljárást meg kell ismételni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.