Talált egy vadászpuskát, akár előzetesbe is kerülhet

A 22 éves férfi nem szólt a rendőrségnek a vadászfegyverről. Most őrizetbe vették, és rács mögött szeretnék tartani.

MN
2017. 12. 31. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár hosszabb időre is fogságban maradhat az a 22 éves magyarcsanádi férfi, aki engedély nélkül tartott magánál egy talált fegyvert.

A hatóságoknak még december 17-én tett bejelentést egy vadász arról, hogy elvesztette engedéllyel tartott puskáját. A makói rendőrök nyomozni kezdtek, és „széles körű adatgyűjtést követően” megállapították, hogy a fegyvert a fiatal férfi találta meg, de azt közel két hétig magánál is tartotta ahelyett, hogy bejelentést tett volna a puskáról.

Ezért most lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés gyanújával indult ellene eljárás a makói kapitányságon. A gyanúsított őrizetbe került, a rendőrök pedig kezdeményezték előzetes letartóztatásának elrendelését is.

Az előzetes letartóztatás indokolatlanul szigorú, bár szabályszerű lépés lehet a férfi esetében: a lőfegyverrel való visszaélésért akár 2-8 éves szabadságvesztés is járhat a Btk. szerint – függetlenül attól, hogy valaki egy darab vadászpuskát visz haza illegálisan vagy egész fegyverraktárat tart fent – a rendőrség pedig ilyen esetben kérheti a kényszerintézkedés elrendelését.

Az előzetesnek ugyanakkor különös feltételei is vannak, közöttük a fogolyszökés, bűnismétlés, a tanúk megfélemlítésének kockázata; nem véletlen, hogy általában visszaeső bűnözőket, nehézfiúkat szoktak ezzel sújtani.

Szerettük volna megtudni a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától, hogy kollégáik miért kértek ilyen szigorú intézkedést, miért kellene 72 órán túl is rács mögött tartani a magyarcsanádi férfit.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a vadász kapott-e bírságot, büntetést fegyverének elvesztése miatt. Telefonos megkeresésünkre nem kaptunk egyértelmű választ, így írásban is elküldtük kérdéseinket. Ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.