Adathalászok akciót indítottak a gamer youtuberek ellen

Senki sincs biztonságban a kiberbűnözőktől, még az ún. gamer youtuberek sem. A Far Cry 6 bétájának ígéretével próbálnak kémszoftvert telepíttetni velük – írja az Origo.

Forrás: origo.hu2021. 02. 21. 21:24
null
Az internetes játékosokra is komoly veszélyt jelenthet a kiberbűnözés Fotó: Mike Nelson Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki sincs biztonságban. Az internetes adathalászok az általános közönségnek szánt kampányaik mellett már jó ideje erősen célzott támadásokat is végrehajtanak. Egy csoport most specifikusan a videojátékokkal foglalkozó youtubereket vette célba: e-mailben a Far Cry 6 bétájának tesztelésére invitálja azokat az Ubisoft nevében, egy ismeretlen szoftver telepítésére próbálja rászedni azokat.

Az Ubisoft mostanra hivatalos tájékoztatás nyújtott az ügyben: semmi köze sincs a youtuberekhez kiküldött levélhez, állítása szerint a mögötte álló személyek adathalászatot próbálnak végrehajtani. A közismert theRadBrad maga is megkapta a csali e-mailt, állítása szerint kémszoftver telepítésére próbálják rávenni a tartalomkészítőket.

A kampánnyal kapcsolatos részletek, így a tettesek motivációi sem világosak. Korábban megtörtént esetek alapján az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy az elkövetők át kívánják venni az irányítást az áldozatok csatornái felett, majd csaló videókon keresztül próbálnák meg kifosztani a feliratkozóikat.

Az internetes játékosokra is komoly veszélyt jelenthet a kiberbűnözés
Fotó: MTI/EPA

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Szokatlan veszélyek jelentek meg a virtuális térben

Szinte egyik napról a másikra képesek reagálni a kiberbűnözők a világ aktuális eseményeire, változásaira, és pillanatok alatt felismerik, hogyan húzhatnak hasznot azokból. Ha pedig éppen nincs apropó, akkor előkapják a már jól bevált módszereket. Az elmúlt hónapokban számos átverésre szakosodott banda a koronavírus-járványból próbált hasznot húzni. A bűnözők általában vagy az egészségügyi hatóságok tagjainak adták ki magukat, vagy olyan védőfelszereléseket kínáltak eladásra, amelyekből éppen hiány volt – idézik fel az ESET kiberbiztonsági szakértői a manapság jellemző módszereket. Tavaly márciusban például olyan átverést azonosítottak Magyarországon, amelynek során a csalók arcmaszkokat kínáló hamis webshopokkal, illetve kéretlen levelekkel támadták a felhasználókat.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.