Ez a virág a legnagyobb rocksztár a Wikipedián

Naponta 80 milliószor nézik meg, egy mobilapp lehet az ügy hátterében – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 11. 11:29
null
Kopasz őszirózsa, avagy Symphyotrichum novi-belgii Forrás: TEUNSPAANS / WIKIPEDIA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizarr helyzetre derült fény a Wikipediánál, tavaly nyáron az egyik pillanatról a másikra egy kopasz őszirózsa fotója vált az abszolút legnépszerűbb médiaállományává, a Symphyotrichum novi-belgii szócikk illusztrációs képéről van szó. A virág fotóját korábban naponta pár száz alkalommal töltötték be az internetezők, ám augusztus eleje óta már napi 80 millió körül jár a lekéréseinek száma. A szingapúri Wikipedia-adatközpont forgalmának 20%-át teszi ki ennek az egyetlen képnek a kiszolgálása.


Kopasz őszirózsa, avagy Symphyotrichum novi-belgii
Fotó: TEUNSPAANS / WIKIPEDIA

A bizarr jelenséget vizsgálva a Wikipedia illetékeseinek feltűnt, hogy a fotót masszív mennyiségű és rendkívül változatos indiai IP-címekről töltik be, ráadásul a képre irányuló lekérések ismétlődő mintákat követnek. Jelen pillanatban az a feltételezés, hogy a fotót valamiféle népszerű mobilapp használhatja, talán ez lehet az elindításakor felbukkanó töltőképernyőjén.

Ez önmagában nem lenne gond, hiszen a licence alapján a készítő nevének feltüntetésével szabadon felhasználható a fotó, viszont egy efféle szituációban a mobilapp adatállományai között kellene lennie a képnek, hogy az elindításakor a mobileszköz háttértáráról töltődjön be. Így gyorsabban jelenne meg, nem terhelné agyon a Wikipedia adatközpontját, továbbá nem okozna minden egyes appindításkor adatforgalmat a felhasználóknál. A mobilnetes kapcsolatot használók biztosan nem örülnek neki, hogy virág fotójának újbóli és újbóli letöltése teljesen szükségtelenül pazarolja az adatkeretüket.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Öt dolog, amit valószínűleg nem tudott a hóvirágról

Segít az elalvásban

A kikeleti hóvirágban található galantamin nevű anyag segít az izmok elernyedésében és a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb alvásban.

Hagymája mérgező

A hóvirág egyetlen hagymájának elfogyasztása is halálos lehet, mivel mérgező alkaloidokat tartalmaz, ezért nagyon körültekintőnek kell lennünk. A mérgezés tünetei lehetnek a hasfájás, hányás, hasmenés, súlyosabb esetekben légzési és szívpanaszok.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.