időjárás 3°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Közös fejlesztés indul a tatai és az ógyallai csillagvizsgálóban

Forrás: MTI
2021.04.21. 15:15
Közös fejlesztés indul a tatai és az ógyallai csillagvizsgálóban

Egy határon átnyúló együttműködés keretében közösen szereznek be műszereket a tatai és a szlovákiai Ógyallán található csillagvizsgálóba, valamint bővítik a tatai csillagda épületét – mondta el az MTI-nek a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezetének igazgatója.

Kovaliczky István tájékoztatása szerint a közös projekt teljes költségvetése közel 140 millió forint, melyből 116 millió forint az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása.

Tatán 150 négyzetméteres területtel bővül a csillagvizsgáló épülete, a fejlesztés során létrehoznak egy előadótermet, valamint egy helyiségben mutathatják majd be a csillagda névadója, Posztocky Károly eddig több helyen tárolt hagyatékát, műszereit.

A tatai létesítmény és az ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgáló meteorok és a Nap megfigyelésére alkalmas műszereket vásárolnak és párhuzamos csillagászati megfigyeléseket végeznek majd.

A közös fejlesztés keretében bővítik a tatai csillagda épületét
Fotó: Facebook/TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum

A projekt keretében szakmai konferenciákat és fesztiválokat, csillagászati vetélkedőket, művészeti versenyeket, kirándulásokat és egyéb eseményeket szerveznek.

A tatai Posztoczky Károly csillagvizsgálót a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezete üzemelteti. Posztoczky eredeti csillagdáját a közeli Erdőtagyoson építette fel 1915-ben. Az épületet 1950-ben egy telekkönyvi tévedés miatt lerombolták és elhordták építőanyagnak.

A műszereket, könyveket és fényképeket a Komárom Megyei Tanács vette meg, majd a megyei TIT kezdeményezésére Tatán építettek csillagvizsgálót,a melyet 1973-ban nyitottak meg.

Az épület földszintjén a csillagvizsgáló névadójának műszereivel és bútoraival rendeztek be egy korabeli dolgozószobát. A szervezet szakkört működtet a csillagdában, valamint bemutató előadásokat tart, amelyeken Posztoczky 1908-ban vásárolt és ma is kitűnő állapotban lévő 127/1450-es Reinfelder refraktorát használják.

Óriási fejlődés előtt áll a mobilkommunikációs technológia

Az már világosan látszik, hogy az új generációs vezeték nélküli mobilkommunikációs technológia, az 5G elterjedését nem lehet megállítani. Világszerte, így hazánkban is folyamatosan nő a lefedettség. A technológia által kínált előnyök már ismertek, az Origó mostani cikkében pedig arra keresi a választ, hogy milyen változásokat hozhat ez az eljárás az elkövetkező tíz évben.

Az 5G előnyei

Az 5G-technológiával sokkal nagyobb adatátviteli sebesség érhető el úgy, hogy a válaszidő és a késleltetés jelentősen csökken.

Tovább...

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.