Megújul a nyár elején a közkedvelt böngésző kinézete

Jó ideje nem titok, hogy a Mozilla dolgozik a számítógépes Firefox böngésző vizuális ráncfelvarrásán, a Proton munkanéven futó kinézet a június elején várható.

Forrás: origo.hu2021. 04. 12. 12:07
null
Megújítja felületét az ismert böngésző Forrás: origo.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó ideje nem titok, hogy a Mozilla dolgozik a számítógépes Firefox böngésző vizuális ráncfelvarrásán, a Proton munkanéven futó kinézet a június elsején megjelenő Firefox 89-ben fog debütálni. Ezzel máris késésben van a projekt, a kérdéses főverzió kiadását a napokban két héttel elhalasztották az illetékesek, hogy több idő legyen az új felület tesztelésére és finomhangolására – olvasható az Origón.

Nem véletlenül, az új Proton kinézet alaposan felkavarta az állóvizet: sokan túlságosan elnagyoltnak érzik a fülsor dizájnját, általánosságban véve nem tartják elég „kontrasztosnak„ a kezelőfelületet, nem válnak el rajta elég markánsan egymástól a különböző elemek. A kiadási időpont közeledtével egyre paprikásabbá váltak a Proton miatti viták, hiszen funkcionálisan semmiféle előnyt sem hoz, cserébe viszont több helyet foglal a kijelzőn, a puszta esztétikája pedig szintén megosztó.

Megújítja kinézetét az ismert böngésző
Fotó: origo.hu

Természetesen a következő két hónapban még van idő néhány változtatással lehűteni a tesztelők kedélyeit, elvégre nem hiányzik a Mozillának, hogy az elhibázott újradizájnolás miatt is felhasználókat veszítsen, miután lassan emberemlékezet óta csökken a Firefox piaci részesedése.

Az elmúlt időszak technikai változtatásainak köszönhetően mostanra nehézzé vált megállapítani a böngészők piaci részesedését, a StatCounter és NetMarketShare nemzetközi adatai jelentős mértékben eltérnek. Az előbbi szerint a Chrome (67,1%) után már a Safari (10,1%) és az Edge (8,04%) is lepipálták a Firefoxot (7,97%), míg az utóbbi szerint a Chrome (68,8%) és az Edge (11,6%) után 6,3% részesedéssel a harmadik legnépszerűbb böngésző.

Hazánk a Firefox egyik leghűségesebb piaca, a Gemius Rankings szerint a közel 65% részesedéssel piacvezető Chrome után 22% résszel a második legnépszerűbb böngésző, míg az Edge 6,42%-kal a harmadik legtöbbet használt megoldás.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

Nagyot javul az internetes böngészők biztonsága

Elsőként a Chromium-alapúak kezdik támogatni az Intel CET technológiát. Jelentős biztonsági fejlesztés tesztelésébe fogott a Google és a Microsoft a Chromium böngészőmotorban, a Chrome és az Edge legújabb fejlesztői kiadásaiban már elérhető és aktív a Control-flow Enforcement Technology (CET).

Ezt még 2016-ban mutatta be az Intel, a processzorokba hardveres szinten integrálandó védelmi vonalról van szó, amely képes elejét venni két olyan támadási formának is, amelyek során a hackerek megpróbálják felülírni egy éppen futó alkalmazás folyamatvezérlését. A támadási formák többek közt a böngészők homokozójából való kitörésre, vagy épp távoli kódfuttatásra használhatóak a támadó webhelyek betöltésekor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.