PlayStationök ezreivel bányászták a kriptovalutát

Abban a hitben éltek, hogy senkinek sem fog feltűnni az ipari méretű áramlopásuk.

Forrás: origo.hu2021. 07. 11. 14:59
null
Az áramlopásos kriptobányászat önmagában nem különleges eset Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön razziát tartott Vinnicja városában az Ukrán Biztonsági Szolgálat, miután egy óriási kriptovalutát bányászó farm üzemeltetői abban a hitben éltek, hogy senkinek sem fog feltűnni az ipari méretű áramlopásuk. Az elkövetők a mérőórát kikerülve vételeztek villamos energiát az eszközparkjuk működtetéséhez, az előzetes becslések szerint havi szinten 5-7 millió hrivnyányi, olyan 55-77 millió forintnyi áramfogyasztás kifizetésétől tekintettek el.

Az áramlopásos kriptobányászat önmagában nem különleges eset, azonban óriási meglepetésre az ukrán banda számítógépek és specializált bányászhardverek helyett elsősorban Sony PlayStation 4 játékkonzolokat használt. A biztonsági szolgálat ötezernél is darab hardvert foglalt le a rajtaütés során, bő ötven processzor és ötszáznál is több videokártya mellett 3800 darab PS4 játékkonzolnak kellett helyet találnia a raktárában.

Az áramlopásos kriptobányászat önmagában nem különleges eset
Fotó: Flickr

Mint a példa is mutatja, a PlayStation 4-gyel történő kriptobányászat technikailag nem lehetetlen, csak az alacsony hatékonysága miatt épeszű bányászok nem használják erre a célra a konzolt. Persze az ukrán bűnözők egy az egyben lopták az eszközeiket hajtó áramot, így számukra sokkal kevésbé volt szempont az energiahatékonyság, mint az áramért fizető társaiknak.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!

Hivatalos az OLED érintőkijelzős Switch konzol

Váratlanul generációközi frissítést mutatott be a cukorkaként fogyó hibrid konzoljából a Nintendo, az egyszerűen csak Switch (OLED Model) névre keresztelt termék egy picivel több és jobb a megszokott modellhez képest. A megoldással háromtagúra bővül a Switch konzolok kínálata, az OLED kijelzős kütyü október elején kerül majd piacra 350 dollárért, azaz 50 dollárral lesz drágább az alap Switch-nél.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.