Mesterséges intelligencia állapítja meg, hogy a tárgyak újrahasznosíthatók-e

Egy idegi hálózat, amit arra szántak, hogy képek adatbázisából képes legyen azonosítani az újrahasznosítható objektumokat, több mint 95 százalékos pontossággal jó választ ad egy standard webkamerát használva.

2021. 09. 03. 9:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolygó egyik fő problémája, hogy az újrahasznosítható tárgyak hulladéklerakóban végzik. A gondot részben az okozza, hogy sokan bizonytalanok abban, mely tárgyak újrahasznosíthatók.

Tíz műanyag tárgyból kilencet nem hasznosítanak újra.

Ha képesek vagyunk gyorsan azonosítani, hogy melyik tárgy miből van, ez segíthet hatékonyabban eldönteni, melyik tételt melyik szemeteskosárba tegyük.

A londoni University College mérnökei, Ryan Grammenos és Youpeng Yu által kifejlesztett hálózat képes kapcsolatot létesíteni egy adott tárgy kinézete és az anyaga közt, amiből készült.

Ezt továbbfejlesztve a kutatók képesek voltak tovább javítani a szoftver képességét, hogy helyesen osztályozza  az anyagokat. Az alkalmazott hálózat az esetek 95,4 százalékában jó választ adott.

Grammenos egyik kollégája a laboratóriumban már dolgozik a praktikusan használható modellen egy olyan hasonló rendszert fejlesztve, ami kevesebb számítást igényel, hogy osztályozza egy adott tárgy újrahasznosíthatóságát. Az a végső cél, hogy felemeljék a megfelelő szemeteskosár tetejét bármelyik tárgyhoz, 50 millimásodpercen belül.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.