időjárás 4°C Stefánia 2021. November 28.
logo

Élesedik a verseny a processzorok piacán

Forrás: origo.hu
2021.10.15. 14:36 2021.10.15. 14:37
Élesedik a verseny a processzorok piacán

Az Intel vezérigazgatója szerint a novemberben bemutatkozó, Alder lake családba tartozó Core processzorok az AMD újmódi hatalmát megtörve a legjobb teljesítményt nyújtó központi egységek lesznek a piacon - olvasható az origo.hu cikkében.

Ehhez természetesen a riválisnak is lesz néhány szava, az AMD szerint a jövő év elején és végén is válaszokat fog adni az Intel új termékei által jelentett fenyegetésre. 

Első körben a jövő év elején az AMD frissíteni fogja a Zen 3 mikroarchitektúrát használó jelenlegi Ryzen processzorait, az újdonságok a 64 MB-os és 3D-s felépítésű gyorsítótáruknak köszönhetően 4-25%-kal javítják majd a játékokban nyújtott teljesítményt. A termékek maradnak a DDR4 memória és az AM4 foglalat használatánál.

Az AMD jövő évi nagy dobását az ősz tájékán érkező, vadiúj hardveres platformja jelenti majd. A hozzá tartozó Ryzen processzorok már Zen 4 mikroarchitektúrát és AM5 foglalatot használnak, támogatják a DDR5 rendszermemóriát és a PCI Express 5.0 adatátviteli szabványt. A Zen 3-as központi egységekhez képest, azonos órajel mellett másodpercenként 20%-kal több utasítást lehetnek képesek végrehajtani, ráadásul számottevően kisebb fogyasztás mellett.

HA MINDEZ IGAZ, AKKOR ALAPOSAN BELEIZZADHAT A TRÓNJÁNAK VISSZAHÓDÍTÁSÁBA AZ INTEL.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: CEBBI / PIXABAY