Hazug magyarázkodás kísérte a Facebook történetének egyik legnagyobb leállását

A Facebook és a hozzá kapcsolható több alkalmazás, mint az Instagram és a WhatsApp hétfőn egyszerre omlott össze, ami bármikor nagyon kínos lehet, de különösen kellemetlen most, amikor a vállalat működésével kapcsolatban amúgy is meglehetősen komoly kérdések merültek fel nemzetközi szinten is – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 10. 05. 8:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebook és alkalmazásai, amelyet világszerte több mint hárommilliárd ember használ, hétfő délután hat körül kezdtek el akadozni, majd teljesen leálltak. Órákkal később az oldalak még mindig nem működtek a Downdetector szerint, amely a webes forgalmat és az oldalak aktivitását figyeli.

A technológiai iparban az ilyen és ehhez hasonló leállások egyáltalán nem szokatlanok,

 de az, hogy a világ legnagyobb közösségimédia-vállalatánál egyszerre ennyi alkalmazás elsötétüljön, az már nagyon komoly galibát sejtet. A Facebook legutóbbi jelentős kiesése 2019-ben volt, amikor egy teljes napon át állt az oldal.

Nem külső támadás történt

Ezúttal a kiesés oka eddig tisztázatlan maradt. Néhány órával az incidens után a Facebook biztonsági szakértői még mindig próbálták azonosítani a kiváltó okot – derül ki egy belső feljegyzésből és az ügyben tájékoztatott alkalmazottaktól. A New York Timesnak sikerült elérnie a biztonsági csapat két tagját is, akik névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak, mert nem voltak felhatalmazva arra, hogy nyilvánosan beszéljenek, azt mondták, hogy nem valószínű, hogy kibertámadás történt, mert egy ilyen támadás nem valószínű, hogy egyszerre ennyi alkalmazást érint.

A biztonsági szakértők szerint a probléma valószínűleg inkább a Facebook szervereinek rossz konfigurációjából eredt, amelyek nem engedték az embereket csatlakozni az olyan oldalaihoz, mint az Instagram és a WhatsApp. Amikor ilyen hibák fordulnak elő, a vállalatok gyakran visszaállítják a korábbi konfigurációt, de a Facebook problémái összetettebbnek tűntek, és kézi, komolyabb beavatkozást igényeltek.

A Facebook szóvivője a Twitteren a következőket írta:

Tisztában vagyunk azzal, hogy néhány embernek gondjai vannak az alkalmazásaink és termékeink elérésével. Azon dolgozunk, hogy a dolgok a lehető leggyorsabban visszaálljanak a normális kerékvágásba, és elnézést kérünk a kellemetlenségekért.

EZ A „NÉHÁNY EMBER”  KIFEJEZÉS A MÉDIATÖRTÉNELEM EGYIK LEGNAGYOBB HAZUGSÁGA.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.