Nem a legjobb kézbe kerül az AirTag riválisa

Bárkinek eladja az ügyfelek helyadatait az anyacég Life360 - írja az Origo.

Forrás: origo.hu2021. 12. 09. 14:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban az elveszített kulcskarikákhoz és pénztárcákhoz hasonló tárgyak megtalálására készített követőkütyük egészen az Apple AirTag megjelenéséig nem igazán voltak ismertek, ám az USA-ban már nagyon régóta megszokott eszközökről van szó. Az egyik legfontosabb piaci szereplő a Tile nevű startup, amely november második felében váratlanul bejelentette, hogy 205 millió dollárért felvásárolja a családok számára mobilappon keresztül követési és segítségkérési szolgáltatásokat nyújtó Life360.

A híren elsőre senki sem akadt fenn, hiszen a profiljukat tekintve rendkívül hasonló vállalatokról van szó, ráadásul az újonc Apple AirTag mindkettejükkel kibabrált, így célszerűnek tűnik az erőik egyesítése, hogy hatékonyabban felvehessék a harcot a slágertermék ellen.

Most viszont a belsős forrásainak köszönhetően The Markup jókora botrányt keltett, állítása szerint az ingyenes és fizetős csomagot egyaránt kínáló Life360 gyakorlatilag bárkinek értékesíti a 33 millió felhasználójának tartózkodási helyeiről begyűjtött GPS-koordinátákat.

Nem csak a szülőkét, hanem a gyerekekét is.

A Life360 alapítója és ügyvezető igazgatója a kiadvány megkeresésére megerősítette az információt. Chris Hulls állítása szerint a helyadatok anonimizált formában jutnak el az üzleti partnereihez, ez teszi lehetővé a vállalat fennmaradását, hiszen a felhasználók java az „ingyenes" szolgáltatását veszi igénybe. A jelek szerint az információkat közvetlenül gyakran adatbrókerek veszik meg, tőlük jutnak el a reklámcégekhez és egyéb szervezetekhez.

Érdekességként az Amerikai Államhoz tartozó Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok (CDC) is igényt tartanak efféle adatokra.

Chris Hulls azt ígéri, hogy a Tile követőkütyükről származó földrajzi adatokat nem fogja értékesíteni a Life360.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Borítókép: AirTag (Fotó: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.