Elképesztően sikeres a zöldtea a rák ellen

Az egy évtizedes kutatás kimutatta: a zöldteát rendszeresen fogyasztók között kisebb volt a bél-, a gyomor- és a torokrák kockázata.

tt
2012. 10. 25. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nashville-i Vanderbilt Egyetem orvosi karának kutatói 69 ezer kínai nőt vontak be 11 évig tartó követéses vizsgálatukba, amelynek eredményét az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban tették közzé. E szerint azoknál a nőknél, akik hetente legalább háromszor ittak zöldteát, 14 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki emésztőrendszeri rák a követés alatt.

Összefügg az egészség és a zöldtea

Korábbi tanulmányok eltérő eredményre jutottak azzal kapcsolatban, hogy az antioxidánsokat nagy mennyiségben tartalmazó zöldtea fogyasztása csökkenti-e a rák kifejlődésének kockázatát. Wei Zheng epidemiológus, a mostani tanulmány vezetője úgy véli, hogy nagyméretű követéses vizsgálatuk egyértelmű összefüggést mutatott a zöldtea rendszeres fogyasztása és a vastagbél-, gyomor-, valamint nyelőcsőrák kisebb kockázata között.

A kutatók adatokat gyűjtöttek a résztvevők étrendjéről, szokásairól, arról, hogy dohányoztak-e, mennyi alkoholt fogyasztottak, mennyit mozogtak, mekkora volt testsúlyuk és milyen betegségeik voltak. Eredményükre mindezen tényezőket figyelembe véve jutottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.