Egyre népszerűbb házi kedvenc a ló

Mezőgazdasági használatáért való tartása lecsökkent, a katonai megszűnt, a többi már csak a szeretetről szól.

Forrás: MW2020. 09. 11. 11:03
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag évezredek óta foglalkoznak az emberek lótenyésztéssel; a régi időkben a vadászatot és a szórakozást egyaránt szolgálta, így az egyik legősibb barátja az embernek – írja a haon.hu.

„A 60-as években kezdtem el lovagolni, majd mikor elvégeztem az egyetemet, tudtam, hogy lótenyésztéssel szeretnék foglalkozni” – mondta el a Naplónak Zilahy István, a Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület elnöke. – Egy hagyományos magyar fajtával foglalkozunk, amit Magyarországon tenyésztettek ki. Jelenleg kis létszámban létezik, így az egyik fő feladatunk, hogy ezt a fajtát fenntartsuk – tette hozzá.

Törődésre van szüksége

Egy lónak nyilvánvalóan a használati célnak megfelelően méltó körülményeket kell teremteni. – Abból kiindulva, hogy az embernek a társa, megfelelő törődésre és figyelemre is szüksége van. Emellett anyagilag is megterhelő a tartása, és az objektív feltételek is kellően meghatározóak – tájékoztatott Zilahy István. – A modern világ odajutott, hogy uniós és magyar rendeletek egyaránt megszabják azt, hogy mi jár egy állatnak, és milyen kezelési mód mondható méltó társként való tartásnak – folytatta. – Ezután következnek azok a dolgok, amik a mindennapokhoz szükségesek, mint az etetés és tisztítás. Egy sportló esetében a folyamatos versenyeztetés több millió forintba kerül – fűzte hozzá.

Anyagiak és érzelem

Egy lovat azért tart az ember, mert beleszeret. – Az egész folyamat már a hobbiállat-kategóriába sorolható. A tartásuk mezőgazdasági használat miatt lecsökkent, a katonai célú megszűnt, a rendőri pedig újból népszerűségnek örvend – részletezte az elnök. – Minden más arról szól, hogy szeretik magát az állatot, vagy sportolni akarnak vele. Sokan olyan társuknak tekintik a lovakat, mint egy embert, szívesen töltik velük a szabadidejüket, és nagyon sok érzelmet táplálnak irántuk – magyarázta. – Anyagiak tekintetében onnan kell elindulni, hogy ha valahol bérelni akarunk egy bokszot a lónak vagy istállót – ahol alapellátással tartják –, az ország különböző részeitől függően nagyjából százezer forint körül van, így egy ló, egy évben, egymillió forintnál olcsóbban nem tartható – jelentette ki.

Fotó: Pexels

Egy ló részben ugyanazt tudja nyújtani, mint egy kutya. Ugyanúgy állandó odafigyelést igényel, társává válik az embernek, része a szabadidejének, így sok kikapcsolódást nyújt. – A lovaglások folyamán nem közös munkáról, hanem sportról és kellemes időtöltésről beszélünk – emelte ki Zilahy István.

„Mindenképpen társként kell kezelni. A fiatalok körében fontos nevelő funkciója is van, mivel egy ló fegyelmet követel, alapvető szabályok és biztonságtechnika van jelen, amiket be kell tartani” – hangsúlyozta. – Egy kisgyerek, amikor végignézi egy csikó felcseperedését, életre szóló kötelék tud kialakulni köztük – vélekedett.

Betanítási folyamat

Egy ló tanítása rögtön a kiscsikó megszületése után kezdődik. – Már pár napos korban hozzányúlunk a csikóhoz. Megszokja, hogy törődünk vele, és ezt követően az embert nem idegenként kezeli, hanem megismeri és elfogadja – osztotta meg az elnök. – A ló hároméves koráig van egy fiatalabb időszak, amikor állandó emberi felügyeletre van szüksége, ebben az intervallumban szokták kötőfékezni, és napi szinten akár külön is etetik. Ezt követően jön a betanítási időszak, amely alapszinten egy három-négy hónapot igénybe vesz, és attól függően, hogy mit szeretnénk elérni, lehet évekig fejleszteni – ismertette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.