Öt hiba, amit takarítás közben elkövethetünk

Ha módszeresen állunk a lakás takarításához, nemcsak a hatékonyságunkat növelhetjük, hanem időben is kevesebbet kell eltöltenünk a házimunkával.

Forrás: MW2020. 09. 16. 12:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Porszívózás, portörlés, felmosás és rendrakás – sokunknál ennyiben ki is merül a takarítás a mindennapi teendők mellett. Természetesen bizonyos időközönként nem árt alaposabban áttisztítani az otthonunkat, ám nem mindegy, miként: a következő hibákkal sokkal inkább a por keze alá dolgozunk – fogalmaz a lakaskultura.hu.

1. Rossz a takarítás iránya

Általános hiba, ha a takarítást nem fentről lefelé haladva végezzük: ez azért is fontos, mert a por fentről lefelé száll. Kezdjük a plafonnál, a mennyezeti lámpáknál, majd a szekrények tetejétől, majd jöhetnek a polcok, az asztalok és végül a legvégén a padló portalanítása.

2. Nem hagyjuk hatni a tisztítószereket

Számoljunk a takarításhoz használt vegyszerek hatóidejével! Különösen igaz lehet ez a konyhában vagy a fürdőszobában: egyszerűbben, gyorsabban és kevesebb szer használatával eltüntethetjük így a vízkő- és zsírfoltokat. Ha a felvitelüket követően rögtön letöröljük, csak az apróbb, kevésbé letapadt szennyeződéseket távolítjuk el.

3. Nem tartjuk tisztán a takarítóeszközöket

A koszos portörlőrongyok, felmosófej, teli porszívózsák több kárt okoz takarításkor, mint hasznot. Miután használjuk, ne felejtsük el kitisztítani!

4. Ablakmosás: nem figyelünk az időjárásra

Semmiképp se válasszunk az ablakok tisztításához esős, szeles napot. A verőfényes napsütést is kerüljük, mert ilyenkor bármennyire gyorsak is vagyunk az ablaktisztító folyadék azonnal rászárad az üvegre, csúnya csíkokat hagyva maga után bárhogy törölgetjük. Válasszunk egy délutáni napszakot, amikor süt a nap, de már nem tűz, így tisztán látni fogjuk a szennyeződéseket és sokkal gyorsabban végzünk.

5. Mindenhol ugyanazt a törlőruhát használjuk

Nem szerencsés, ha ugyanazt a tisztítókendőt használjuk a fürdőben, a konyhában és a nappaliban. Ezzel nem csak a baktériumokat, de a már összeszedett koszt is tovább szállítjuk a lakásban még akkor is, ha folyamatosan kiöblítjük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.