Csillaghullás: Nemcsak nyáron érdemes kémlelni az eget

Csütörtök este igazán érdemes lesz kiülni a szabadba hullócsillagokat keresni az égen.

Forrás: life.hu ,met.hu, facebook.com2020. 10. 08. 11:04
null
Egészen csodálatos látványt nyújt a csillaghullás augusztusban és októberben is Fotó: Komka Péter Forrás: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csillaghullás októberben? Úgy tűnik, nemcsak az augusztusi hónapokban érdemes hullócsillagok után kutatni az égen, ugyanis most októberben, pontosabban csütörtökön éjjel is fedezhetünk fel belőlük az Országos Meteorológiai Szolgálat beszámolója alapján – szúrta ki a life.hu.

Csütörtök éjszaka a Draconidák meteorrajnak lesz köszönhető ez a különleges természeti jelenség, ami azt eredményezi, hogy óránként legalább 10 hullócsillagot lehet majd látni az égen – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Draconidák, a Sárkány (Draco) csillagképről kapták nevüket, mivel a hullócsillagok látszólagos kiindulási pontja ez a csillagkép. A Sárkány a Nagy Medve és a Kis Medve között helyezkedik el az égbolton.

Egészen csodálatos látványt nyújt a csillaghullás augusztusban és októberben is
Fotó: MTI/Komka Péter

Szerda este még kissé borult, felhős volt az ég, így akkor nem igazán volt érdemes kiülni a szabadba hullócsillagokokat keresni az égen, viszont csütörtök estére kitisztul az égbolt és éjszaka is csak elvétve számíthatunk felhősödésre. Pénteken már több helyen kell számítani fátyol- és gomolyfelhőre, de még aznap is lesz egy kis esély arra, hogy megpillantsunk néhány hullócsillagot – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat bejegyzésében.

Augusztusban láthattuk az év egyik leggyönyörűbb csillaghullását

Minden év augusztusában megfigyelhető az éjszakai égbolton az egyik legismertebb és leglátványosabb meteorraj, a Perseidák. Az augusztusi csillaghullás időszaka azért ilyen közkedvelt, mert sokkal sűrűbben lehet hullócsillagot észlelni, ráadásul nyáron szívesebben múlatja az ember az időt a szabadban. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. A csodálatos égi tüneményeket idén augusztus 11-én és 12-én lehetett megcsodálni, ilyenkor lehetőség szerint érdemes elvonulni a város fényeitől, hogy zavartalan élvezhessük ezt a csodás látványt, igazi élményt nyújtson a csillaghullás. Aki a csillaghullás megfigyelésére indul, talán jobban teszi, ha otthon hagyja mobiltelefonját, hiszen annak képernyője elvakíthatja használóját, ami csökkenti az észlelés esélyeit.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.