Bár egy vagy két csésze elfogyasztása után talán még nem igazán érzünk változást, de úgy tűnik, hogy ha ezt az adagot napi három vagy több adagra emeljük, azzal növelhetjük a fejfájás kockázatát. A migrént akár komoly fájdalmak is kísérhetik. Becslések szerint
világszerte egymilliárd ember szenved emiatt, ami nemcsak legyengítheti a szervezetünket, hanem képtelenné is tesz minket például a napi munkavégzésre vagy épp a rutinfeladatokra.
A kávé migrénben betöltött szerepét eddig nem magyarázták el megfelelően a kutatók, hiszen még nem teljesen világos a kávé által okozott hatások teljes skálája sem.

A statisztikák szerint tíz amerikai felnőtt közül csaknem kilenc naponta fogyaszt kávét.
Nem véletlenül: ez a világ legszélesebb körben fogyasztott itala, évente több mint 400 milliárd csészével fogy el.
Az American Journal of Medicine tudományos szaklapban most publikált tanulmány a kávé komplex hatását vizsgálta, pontosabban annak a potenciálisan káros hatásait a migrént övező kockázatokra nézve. A migrén kapcsán a tudósok az egyik legmeggyőzőbb elmélete az agyi erekkel kapcsolatos.

Szerintük az ezzel járó fájdalmas lüktetés az erek gyulladásának és duzzadásának köszönhető, ami fokozza az agy körüli véráramlást. Emellett a kávé emeli a vérnyomást is, ami szintén fontos tényező.
Bertisch és munkatársai ezúttal 98 olyan felnőttet vizsgáltak, akik napi kétszeri elektronikus naplóban jegyezték fel a tapasztalataikat. Az adatok azt mutatták, hogy a résztvevők havonta átlagosan ötször szenvedtek fejfájástól,
ám azok, akik három vagy több kávét ittak naponta, lényegesen több migrénről számoltak be.
Ez a kutatók szerint arra utal, hogy ekkora mennyiségben a magas koffeintartalmú italfogyasztás nagyobb valószínűséggel jár együtt a fejfájás kialakulásával.

Az eredeti cikket az alábbi linkre kattintva olvashatják el.