A Balaton északi partjának ékszerdobozai

A Balaton északi partjának sok kis ékszerdoboza van, mindegyik varázslatos és egyedi hangulattal. Csopak, Lovas, Paloznak, Alsóörs és Felsőörs – Szendi Péter, művelődésszervező és kommunikációs szakember ennek az öt balatoni település értékének megőrzését viseli a szívén, és ahol teheti, azon munkálkodik, hogy amit lehet, azt még jobbá és színesebbé tegye – írja a likebalaton.hu.

Forrás: LIKEBALATON2020. 12. 11. 13:01
null
Az őszi Balaton Lovas domboldalából Fotó: Szücs Ildikó Forrás: LIKEBALATON.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy aki a Balatonnak ezen a táján született, annak a szíve mindig is vissza fog húzni ide, bármerre jár. Van egyfajta csendes, mégis színes varázsa ennek a környéknek, amit a csopaki szőlőtőkékkel teli domboldal ad, vagy Lovas kacskaringós utcái, Felsőörs rejtett geológiai kincsei, Paloznak tóra néző lankái vagy Alsóörs partmenti sétánya. Annyi kincs és apró felfedeznivaló található itt, amivel nem lehet eltelni, és nem lehet megunni.

Szendi Péter sokat tud mind az öt településről, vagy a munkájából kifolyólag, de inkább az ide kötődő gyökerek és mély szeretet miatt, amit a környék iránt érez. Sokmindenről beszélgettek, de főleg az egyes településekhez fűződő kapcsolatáról kérdezte Szücs Ildikó.

Paloznaki panoráma
Fotó: Szücs Ildikó / LIKEBALATON.HU

Paloznak, az otthon

– Hova valósi vagy?

– Tősgyökeres paloznaki vagyok, ez az otthonom, a szívem csücske, a minden. Paloznakot a Balaton ékszerdobozának tartom. Bárhol is járok, bármilyen helyeket járok be, ide hazatérni nagy ajándék, a szívem mindig paloznaki marad. Az is hozzájárul ehhez, hogy nagyapám itt volt tanító 1971-ig, aki egy csodálatos ember, nagyon felnéznek rá az itteniek, engem pedig büszkeséggel tölt el, hogy az unokája lehetek.

– Milyen kötődésed van a többi településhez, és miért éppen ennek az ötnek a sorsát viseled a szíveden?

– Itt van ez a mikrorégió, ez az öt község csodálatos helyen van, nekem az egész térség a szívem csücske. Úgy gondoltam megérdemlik a figyelmet és talán még ennél jobban is össze lehetne őket fogni. Körülbelül 3-4 éve csináltam egy facebook csoportot, ahol megosztok minden olyan programot, érdekességet, cikket és olvasnivalót, ami az öt település valamelyikét érinti. Az előzmény talán az, hogy Lovason és Csopakon is dolgoztam a kulturális élet fellendítésén.

Lovas értékei

Péter 2011-ben került Lovasra Ferenczy Gáborné polgármesterasszony felkérésére. Ahogy elmondta, közös elképzelések valósultak meg, mindenben össze tudtak dolgozni és hálás szívvel gondol vissza arra a hat évre, amit ott töltött. Két különleges programot honosított meg a településen, az egyik ilyen a Lovasi Esték. Ennek a célja a téli esték kitöltése volt, olyan programok létrehozása, ami értéket ad az embereknek. Ezekre az estékre előadókat hívtak az élet különböző területeiről, és arra figyeltek, hogy ha nem is annyira ismert az előadó, mindenképpen értéket adjanak.

– Erre a programra méltán vagyok büszke, mert mindig sokan jöttek el, szerették, és nem csak a helyi lakosok, hanem a környékről is érkeztek. Vendégünk volt Pál Feri atya, Böjte Csaba, Zacher Gábor, Győrfi Pál, amikor még kevésbé volt ismert. Nálunk adta utolsó előadását Erős Zsolt hegymászó – Isten nyugosztalja. De itt volt Litkey Farkas vitorlázó, vagy Ladányi Tamás fotós is. Előfordult, hogy olyan sokan jöttek el, hogy a kisteremben kivetítőn nézték, akik nem fértek be az előadásra, és polgárőrök segítettek a forgalmat és parkolást irányítani. Ezek az esték közel tíz éve mennek, januártól márciusig nagyjából kéthetente van egy előadás, de azért idén a járvány ezt is felülírta.

Az őszi Balaton Lovas domboldalából
Fotó: Szücs Ildikó / LIKEBALATON.HU

Lovas másik nagyszerű programját, a Lovasi Napokat nyáron rendezik meg a Millenium parkban, amely egy csodaszép terület és érdemes kihasználni, nem nagy fesztiváloknak, de kisebb rendezvényekhez tökéletes. A Lovasi Napok egy 6-700 emberes kis fesztivál július első hétvégéjén, gyerekprogramokkal, főzőversennyel, lovasporgramokkal és kisebb-nagyobb fellépőkkel. Mindig van kézműves vásár, biopiac, ahol szintén fontos, hogy értéket képviseljen minden, ami kapható. A főzőversenyt például úgy találták ki, hogy annyi megkötést adtak: kondérban főtt vagy tárcsán sült ételek versenyezzenek, így nem csak pörkölt vagy paprikáskrumpli készülhetett, hanem a résztvevők fantáziájára volt bízva. Sok sztárvendég is eljött fellépni, többek között Szűcs Judith, Kovács Kati, a Dolly Roll, Rakonczai Imre vagy Wolf Kati. Ebbe a rendezvénybe szintén került egy különlegesség is.

– Kis Áron a Lovas Egyesület elnökének találmánya volt úgy 6-7 évvel ezelőtt, hogy indítsák el a polgármesterek és alpolgármesterek fogathajtó versenyét. Először csak az öt településre gondolt, de én javasoltam neki, hogy bővítsük a kört, hiszen ez egyedülálló kezdeményezés itthon. És amikor híre ment, jöttek is lelkesen a környékbeli polgármesterek, nem csak a Balaton partról.

Van egy akadálypálya, amin hintóval kell végigmenni bójákat kerülgetve, ezeken teniszlabdák vannak, amik ha leesnek, az pontlevonással jár. Fontos a pontosság és az idő is számít. Általában persze olyan nyeri, akinek van lovas múltja, és érdekes, de eddig még senki nem tudta megvédeni az előző évi címét. A nagy lovasok között van egyfajta barátságos rivalizálás, de mindenki nagyon élvezi, nézők és résztvevők egyaránt.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A kötet, melyben felsejlik a Balaton rejtélyes víz alatti világa

Új könyv került a boltokba „Balatoni halmesék címmel. A minden korosztály számára ajánlott kötetben felsejlik a rejtélyes víz alatti világ. Horgászat, halbiológia és érdekes információk váltakoznak az oldalakon úgy, hogy közben megismerhetjük a vízen élő ember szabadságvágyát, életének érdekes történeteit. A siófoki Bodó Iván új műfajt alkotott. Egy balatoni alapművet – írja a likebalaton.hu.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.