Újabb turisztikai célpont a frissen megépült Zebegényi körsétaút

A Dunakanyar ikonikus helyszíne Zebegény, a Dél-Börzsöny méltóságteljes hegyvonulata, amelynek természeti látnivalóit ismerhetjük meg, ha végigjárjuk a csupán 4.5 kilométeres tanösvényt – írja a dietaesfitness.hu.

Forrás: DIÉTA ÉS FITNESS2020. 12. 15. 19:01
null
A Zebegényi körsétaút jele Forrás: MTSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Természetjáró-szövetség örömteli hírt jelentett be: a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület (BTHE) jóvoltából elkészült a Zebegényi körsétaút.

A sárga, saját magába visszaforduló hurokkal jelölt turistaút 4.5 kilométernyi távját minden korosztály kényelmes tempóban teljesítheti.

A terep kivitelezési munkálatai ugyan még folyamatban vannak, de a körút mentén kihelyezett információs táblákról már most tájékozódhatunk többek között a zebegényi művészéletről, a dunai hajózás történetéről vagy geológiai érdekességekről.

A Zebegényi körsétaút jele
Fotó: MTSZ

Gutti Gabriella, a projekt koordinátorának közleménye alapján a Zebegényi körsétautat a BTHE tagjainak kvalitása, önzetlen adni és alkotni akarása, a mögöttük álló sikeres projektek és az évek alatt felgyülemlett szakmai tapasztalat hozta létre.

2018-ban elkészültek a Zebegényi körsétaút jelzésfestésével, 2020 novemberére pedig az információs táblákkal. Az útvonal tervezésénél segítőik voltak a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei, két állomás szakmai anyagának összeállításában a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum és a Hajózástörténeti Múzeum, valamint az Ipoly Erdő Zrt. és Zebegény Önkormányzata is támogatta a munkájukat. A tematika összeállítása, megírása, szerkesztése, a teljes grafikai tervezés, valamennyi faipari- és terepmunka, valamint az online felületen történő megjelentetés a BTHE önerejéből, több tagjának, szakembereinek önzetlen, non-profit munkája révén valósult meg.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Szép és szabadon bejárható – a Kéktúra mindenkié

Október 10-én a Magyar Természetjáró Szövetség nagyszabású túranapot szervez a Kéktúra útvonalán.

Országos kéktúra: kaland és kikapcsolódás hazai tájakon

1171 km Írott-kő és Hollóháza között. 27 nagyobb szakaszon, Magyarország 79 kistáján keresztül csupa-csupa élmény és látnivaló! Az Országos Kéktúra több mint egy „egyszerű” túraútvonal: igazi legenda.

Az Országos Kéktúra története több mint 90 évvel ezelőttig nyúlik vissza, túramozgalommá pedig az 1950-es években vált. Az elmúlt hosszú évtizedekben a Kéktúra egyre „épült-szépült”, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) kiemelt feladatként kezeli a fejlesztését.

A Kéktúrában az a nagyszerű, hogy legyen az ember akár kezdő természetjáró, akár tapasztaltabb túrázó, biztosan megtalálja a saját maga számára legtökéletesebb szakaszt. Aki egy könnyebb túrával kezdené, annak ott van például a hűvösvölgyi szakasz a Budai-hegységben (például az Árpád-kilátóval) vagy a Tapolca-Badacsonytördemic etap (a Szent György-heggyel, a Szigligeti várral).

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.