időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Száguldás kerékpáron, csaknem százhetvennel

Forrás: CSUPASPORT
2021.06.30. 16:34
Száguldás kerékpáron, csaknem százhetvennel

Az osztrák Markus „Max” Stöckl odavan a sebességért, pályafutása során több sebességrekordot is megdöntött hétköznapi kerékpáron. Lelkesedése nem csillapodik, újabb csúcsdöntésre készül.

Százhatvanhét kilométer per órás sebességgel száguldozni egy átlagos személyautóval is rendkívüli teljesítmény, nemhogy hegyikerékpárral. Az osztrák Max Stöckl 2017 februárjában egy hétköznapi gravel kerékpár nyergében javította meg a downhill gyorsasági világrekordot, amelyet azóta sem sikerült senkinek felülmúlnia.

Mint arról korábban írtunk, ez a fajta kerékpár jóformán egyesíti az országúti bringák, a hegyikerékpárok, a cross-, a cyclocross- és a túrakerékpárok előnyeit, így nem csoda, hogy csúcstámadásra is kiválóan alkalmas.

Fotó: YouTube (képernyőkép)

Az osztrák kerekes 2011-ben egy nicaraguai vulkán lejtőjén ért el 164,95 kilométer/órás sebességet gravel bringán, ezzel átadta a múltnak Eric Barone rekordját.

Hat évvel később saját világcsúcsát múlta felül, ezúttal 167,6 kilométer/órás sebességgel hasított – mégpedig egy 45 fokos lejtőn a chilei Atacama-sivatagban, 4000 méter tengerszint feletti magasságban.

Hihetetlen, de mindössze tizenegy másodpercre volt szüksége, hogy elérje a csaknem 170 kilométer/órás sebességet az 1200 méter hosszú lejtőn. Érdemeit növeli, hogy egy hétköznapi, boltban kapható gravel kerékpáron sikerült neki.

Fotó: YouTube (képernyőkép)

„Elképesztően kimerített, pedig mindössze húsz másodpercig tartott – mondta a sikeres rekordkísérletet követően. – Nem tudom szavakba önteni, mennyire boldog vagyok. Gurulás előtt, ahogyan lefelé bámultam a hegytetőről, egyszer csak »megütött« az adrenalinlöket, s ettől nagyon beindultam. Névtelen hősként értem a lejtő aljára a semmi közepén, ennek ellenére nagyon élveztem minden pillanatát.”

Stöckl 1992-ben, 18 évesen kezdett kerékpározni, majd 1999-ben felállította első világrekordját: egy sorozatgyártmányon ért el csaknem 190 kilométer/órás sebességet a franciaországi Les Arcs télisport-központ lejtőjén. Később, 2007-ben újabb világrekord tulajdonosa lett, ezúttal a chilei La Parva sípályán száguldott le 210 kilométer/órával egy átlagos Intense M6-os hegyibringán.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.