Túra és levendulaszedés Tihanyban

A Tihanyi-félsziget egyik legnépszerűbb programja és látványossága a nyári levendulaszedés. Ha már odautazunk, érdemes áttekinteni a környék rövid, de nagyon látványos túraútvonalait – írja a Csupa Sport.

Forrás: csupasport.hu2021. 06. 27. 20:00
null
Levendulát szedő vendégek a virágzó levendulamezőn Tihanyban a Levendula Hetek megnyitójának napján, 2019. június 14-én Fotó: Bodnár Boglárka Forrás: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 19-én kezdődtek Tihanyban a levendulahetek, amelynek keretében a vendégeknek július 4-ig „színes-illatos-ízes élményekben” lehet részük. A programsorozat részeként június 27-ig magunk szedhetjük a helyszínen vásárolható aratótáskába a levendulát. A szedésről a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján találhatunk naprakész információt, a helyszín a Tihanyba vezető 7117-es út melletti Gödrösi elágazó (GPS: 46.919750, 17.864778). Mivel a levendulamezőn barangolás gyerekeknek és felnőtteknek maradandó élmény, nézzünk néhány tippet, milyen túrákkal lehet összekapcsolni.

Lóczy Lajos tanösvény

Hazánk első tanösvénye a Lóczy Lajos magyar geológus nevét viselő, 7 állomásos, 11 km-es sétaút (sok helyen Lóczy-gejzír tanösvény néven találjuk meg). A zöld T jelzéssel jelölt, csak gyalogosan bejárható útvonal a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi területén halad, és végigvezet a Tihanyi-félsziget fő természeti látnivalóin. A tanösvényre több ponton is becsatlakozhatunk, vagy ha elfáradtunk, több helyen letérhetünk a tanösvényről, így nem szükséges a teljes 11 kilométert végigjárnunk, kisebb szakaszokat is kitűzhetünk magunk elé. A túra pontos útvonala, leírása itt olvasható.

Levendulát szedő vendégek a virágzó levendulamezőn Tihanyban a Levendulahetek megnyitójának napján, 2019. június 14-én
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Körtúra a Levendula Ház Látogatóközponttól

Ha nem csak a képeslapokról jól ismert nyüzsgő Tihanyt szeretnénk megismerni, hanem a teljes félszigetet, a legjobb, ha gyalog vágunk neki a felfedezésnek. A Belső-tó partjától induló gyalogtúrát végigjárva alaposan megismerhetjük ennek a különleges területnek a természeti és kulturális kincseit. Az útvonal érinti a több millió évvel ezelőtt itt működött vulkánok nyomán kialakult gejzírkúpokat; köztük a legismertebbre, az Aranyház gejzírkúpra érdemes felmászni a panoráma miatt. Innen a félsziget nyugati részén lévő csúcsokra felkapaszkodva érjük el az Őrtorony-kilátót és alatta az őslevendulást, végig pazar kilátásban gyönyörködve. A Külső-tó mellett érünk vissza a faluba, érintve a Kálváriát, a Visszhang-dombot és a tihanyi apátságot is. A 13 kilométeres körtúra pontos útvonala, leírása itt olvasható.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.