időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Túra és levendulaszedés Tihanyban

Forrás: csupasport.hu
2021.06.27. 20:00
Túra és levendulaszedés Tihanyban

A Tihanyi-félsziget egyik legnépszerűbb programja és látványossága a nyári levendulaszedés. Ha már odautazunk, érdemes áttekinteni a környék rövid, de nagyon látványos túraútvonalait – írja a Csupa Sport.

Június 19-én kezdődtek Tihanyban a levendulahetek, amelynek keretében a vendégeknek július 4-ig „színes-illatos-ízes élményekben” lehet részük. A programsorozat részeként június 27-ig magunk szedhetjük a helyszínen vásárolható aratótáskába a levendulát. A szedésről a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján találhatunk naprakész információt, a helyszín a Tihanyba vezető 7117-es út melletti Gödrösi elágazó (GPS: 46.919750, 17.864778). Mivel a levendulamezőn barangolás gyerekeknek és felnőtteknek maradandó élmény, nézzünk néhány tippet, milyen túrákkal lehet összekapcsolni.

Lóczy Lajos tanösvény

Hazánk első tanösvénye a Lóczy Lajos magyar geológus nevét viselő, 7 állomásos, 11 km-es sétaút (sok helyen Lóczy-gejzír tanösvény néven találjuk meg). A zöld T jelzéssel jelölt, csak gyalogosan bejárható útvonal a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi területén halad, és végigvezet a Tihanyi-félsziget fő természeti látnivalóin. A tanösvényre több ponton is becsatlakozhatunk, vagy ha elfáradtunk, több helyen letérhetünk a tanösvényről, így nem szükséges a teljes 11 kilométert végigjárnunk, kisebb szakaszokat is kitűzhetünk magunk elé. A túra pontos útvonala, leírása itt olvasható.

Levendulát szedő vendégek a virágzó levendulamezőn Tihanyban a Levendulahetek megnyitójának napján, 2019. június 14-én
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Körtúra a Levendula Ház Látogatóközponttól

Ha nem csak a képeslapokról jól ismert nyüzsgő Tihanyt szeretnénk megismerni, hanem a teljes félszigetet, a legjobb, ha gyalog vágunk neki a felfedezésnek. A Belső-tó partjától induló gyalogtúrát végigjárva alaposan megismerhetjük ennek a különleges területnek a természeti és kulturális kincseit. Az útvonal érinti a több millió évvel ezelőtt itt működött vulkánok nyomán kialakult gejzírkúpokat; köztük a legismertebbre, az Aranyház gejzírkúpra érdemes felmászni a panoráma miatt. Innen a félsziget nyugati részén lévő csúcsokra felkapaszkodva érjük el az Őrtorony-kilátót és alatta az őslevendulást, végig pazar kilátásban gyönyörködve. A Külső-tó mellett érünk vissza a faluba, érintve a Kálváriát, a Visszhang-dombot és a tihanyi apátságot is. A 13 kilométeres körtúra pontos útvonala, leírása itt olvasható.

A teljes cikk ITT olvasható tovább.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.