Újabb tüneményes kerecsensólyom fiókák születtek a Balatonnál

Bár korábban nem regisztráltak Somogy megyében sikeres kerecsensólyom költést, tavaly négy fiókát, idén pedig öt fiókát számoltak össze a madarászok egy Siófok közelében létesített műfészekben. Meg is gyűrűzték a fiatal madarakat, sőt genetikai vizsgálathoz mintát is vettek tőlük – írja a likebalaton.hu.

Forrás: likebalaton.hu2021. 06. 02. 17:30
null
Meggyűrűzött balatoni kerecsensólyom fiókák Forrás: Főnyedi Elemér/likebalaton.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon jól érezheti magát a Sió-völgyben egy fiatal kerecsensólyom-pár. Második éve költenek ki nagy számban utódokat. A kerecsensólymok jellemzően 2-3 fiókát nevelnek, de ezek a somogyi madarak túlszárnyalnak minden elképzelést. 2020-ban négy, 2021-ben öt kicsit fotóztak le a Magyar Madártani Egyesület (MME) Dél-Balatoni Természetvédelmi Csoportjánakszakértői.

Idén nem csak lefotózták, hanem meg is gyűrűzték mind az ötöt. Az egyedülállóan nagy populáció több dolognak is köszönhető. Egyrészt azoknak a mesterséges költőládáknak amelyeket a szakemberek nagyfeszültségű oszlopokra helyeztek ki. Itt ugyanis biztonságban vannak ezek a ritka madarak.

Pihés kis kerecsensólymok várnak a jelölőgyűrűkre

– 2010-ben helyeztük ki ezeket a költőládákat a Sió-völgyébe, és négy éve észleltük az első próbálkozást, de akkor sikertelen volt a fészkelés – számolt be Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. – Aztán 3 évvel ezelőtt megérkezett ez a fiatal pár, akik extra sikeres költéseket vittek végbe. Ritkaságszámba megy, hogy öt fiókát neveljen a kerecsensólyom – mondta a szakértő.

Az MME önkénteseivel sikerült mindegyiket meggyűrűzni, sőt mintát is vettek tőlük a genetikai kutatásokhoz.

– Kihúztunk egy tokos, hónaljtollat, melynek segítségével olyan kérdésekre is választ kaphatnak a kutatók, hogy az itt élő kerecsenek milyen rokonságban állnak más magyarországi populációkkal. A mintákat eljuttattuk az Állatorvostudományi Egyetem munkacsoportjához, akik elvégzik ezeket a genetikai vizsgálatokat – emelte ki Szinai Péter.

A fészekből kirepülő fiatal sólymokról egyébként megállapították, hogy hatalmas távolságokat képesek bebarangolni.

– A fiatal kerecsensólymok elképesztően nagy utazásokra képesek. A LIFE programnak köszönhetően korábban néhány madár jeladót is kapott, melynek segítségével kiderült, hogy fantasztikus utakat járnak be ezek a kerecsensólymok. Volt, amelyik elment Nyugat-Afrikába, egy másik Kazahsztánig és többen is elrepültek például Líbiába. Ezek a fiatal madarak kalandoznak, körülnéznek. De, hogy miért tesznek ilyen kirándulásokat, azt még nem tudjuk – mondta a nemzeti park munkatársa, majd hozzátette, az öreg madarak viszont csak ritkán hagyják el a Kárpát-medencét.

Meggyűrűzött balatoni kerecsensólyom fiókák
Fotó: Főnyedi Elemér/likebalaton.hu

A madarászok egyébként nagyszámú ürgekoponyát találtak a fészeknél. Úgy tűnik, hogy a ragadozómadár megerősödését nagyban elősegíti, hogy a Siófok-Kiliti repülőtér gyepes területén több ezer ürge él. Ezek a kis rágcsálók jelentik a legfőbb táplálékforrást a kerecsenek számára.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.