A hagyományos programmal készülnek a Kolozsvári magyar napokra

Az erdélyi magyarság legnagyobb városnapjellegű fesztiválját augusztus 17. és 22. között rendeznek meg.

Forrás: MTI2021. 07. 08. 14:41
null
Korlátozások között, de szinte a hagyományos programmal készülnek a Kolozsvári Magyar Napokra Fotó: MTI/Biró István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korlátozások között ugyan, de már szinte a hagyományos programmal készülnek a 12. Kolozsvári magyar napok szervezői az erdélyi magyarság legnagyobb városnapjellegű fesztiváljára, amelyet augusztus 17. és 22. között rendeznek meg – közölte szerdán a Krónika című erdélyi napilap elektronikus kiadásában.

Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke az idei fesztivált beharangozó szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kolozsvári magyar napok a megújulás időszakába lépett, hiszen újabb tízéves ciklusnak vágnak neki. A tavalyi járványügyi korlátozások után most ismét vissza tudják engedni a főtéri nagyszínpadra a könnyűzenei koncerteket, megtarthatják a maratont és újra lesz vásár a Farkas utcában. Ez utóbbit leszámítva valamennyi rendezvényen védettségi igazolás szükséges.

Korlátozások között, de szinte a hagyományos programmal készülnek a Kolozsvári magyar napokra
Fotó: MTI/Biró István

Szabó Lilla programigazgató szerint az ötnapos fesztiválon több mint kétszáz program lesz, amelyet száz partnerszervezettel együtt biztosítanak. A Főtéren szervezett zenei eseményeken ötezer ember vehet részt. Ezek sora augusztus 17-én a gödöllői Monarchia Operett Erzsébet királynéról szóló operettjével kezdődik, amelyet Kerényi Miklós rendezett. A fesztiválon fellép a Tokos zenekar, amely 10. születésnapját ünnepli, a kolozsvári Knock Out együttes, a Hot Jazz Band, Hobo és zenekara, valamint Szarka Tamás és a Ghymes együttes több tagja is. Az augusztus 20-i operagála után filmvetítést tartanak.

A fesztivál programjában számos kulturális rendezvény, kiállítás, klasszikus zenei koncert is szerepel. Tudományos előadások, beszélgetések is elhangzanak, ugyanis a fennállásának 440. évfordulóját ünneplő Babes–Bolyai Tudományegyetem és az idén húszéves Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is beszáll a szervezők sorába.

A fesztivál programjainak egy része követhető lesz az interneten is élő közvetítésben.

Országos Kéktúra: miért érdemes elkezdeni?

Szoktál túrázni? Ha a válaszod nem, de nyitottnak érzed magadat az új dolgokra, akkor ajánljuk figyelmedbe az Országos Kéktúra útvonalát.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.