időjárás 17°C Orsolya 2021. October 21.
logo

Egy 18 éves ifjú is a világűrbe tart a Blue Origin űrhajóján

Forrás: MTI
2021.07.16. 09:36
Egy 18 éves ifjú is a világűrbe tart a Blue Origin űrhajóján

Egy 18 éves fiatalember is a New Shepard űrhajó fedélzetén lesz, amikor az megteszi első útját a világűrbe július 20-án, ezzel ő lesz a világ legfiatalabb űrhajósa – jelentette be csütörtökön Jeff Bezos űripari vállalata, a Blue Origin.

Oliver Daemen, aki 2020-ban végezte el a középiskolát és rendelkezik pilótajogosítvánnyal, a hollandiai Utrechtben fog egyetemre járni, ahol fizikát és innovációmenedzsmentet fog hallgatni. Fizetett azért, hogy a világűrbe repülhessen.

Nem ő a nyertese annak a 28 millió dolláros aukciónak, amelyen az űrrepülésre lehetett licitálni. A jótékonysági aukció nyertesének kilétét nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit közöltek, hogy ő az űrhajó egy későbbi útján fog repülni.

A 18 éves holland fiú lesz a világ legfiatalabb űrhajósa
Fotó: MTI/AP/Oliver Daemen családja

„Ez lesz a New Shepard kereskedelmi célú működésének a kezdete, és Oliver az emberek egy új nemzedékét képviseli, aki segít nekünk a világűrbe vezető út felépítésében” – mondta Bob Smith, a Blue Origin elnökvezérigazgatója.

A 18 éves fiatalember együtt utazik Jeff Bezosszal és annak fivérével, Markkal, valamint Wally Funkkal, a 82 éves egykori pilótanővel.

Így a 18 éves Daemen és 82 éves Funk a legfiatalabb és a legidősebb űrhajós lesz, aki a világűrbe tart.

Űrutazása előtt Jeff Bezos vagyona is az ég felé tör

Nagyot emelkedtek az Amazon részvényei arra a hírre, hogy a Pentagon megrendelést adhat a cégnek. Ezzel jóval 200 milliárd dollár fölé került Jeff Bezos vagyona, aki egyébként visszavonul a cég éléről, és inkább űrcégével foglalkozik.

Tovább...

 

Ezek is érdekelhetik