Új túraútvonal Európa és Ázsia között

Készülőben a Kaukázust is magában foglaló, ezerötszáz kilométer hosszú, három országon átívelő Transcaucasian Trail (TCT), amely a világ kulturálisan és ökológiailag eltérő területeit kapcsolja össze – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 07. 22. 17:58
null
A túraútvonal 250 kilométeres szakaszának tesztelése már zajlik Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Grúzia, Örményország, Azerbajdzsán. Túlzás, ha azt mondanánk, hogy külföldi túrák tervezésekor ez a három ország jut először eszünkbe. Ugyanakkor elképzelhető, hogy hamarosan ez megváltozik. Készülőben van ugyanis a Kaukázuson átvágó, a Fekete-tengertől a Kaszpi-tengerig vezető Transcaucasian Trail (TCT), amelynek

ezerötszáz kilométeréből teszt jelleggel egyelőre kétszázötven kilométer járható be.

A túraútvonal 250 kilométeres szakaszának tesztelése már zajlik
Fotó: FLICKR

A túraútvonal kialakításáért felelős Transcaucasian Trail Association (TCTA) 2015 óta dolgozik a projekt létrehozásán, a munkálatokat lassította, hogy az útvonal nagy részét hat hónapig hó takarja, így nyáron lehetett csak hatékonyan dolgozni. Tavaly a koronavírus-járvány is bekavart, ennek ellenére a terv, úgy tűnik, 2022-re megvalósul. Ha így lesz, az ezerötszáz kilométer teljesítéséhez nagyjából három hónapra lesz szükség.

Grúzia középkori tornyai a modern épületekkel ötvözve különleges látványt nyújtanak
Fotó: FLICKR

„Az útvonalat úgy terveztük, hogy lassú tempóban legyen érdemes végigmenni rajta – nyilatkozta a BBC-nek Meagan Neal, a TCTA ügyvezető igazgatója.

– Aki rászánja a megfelelő időt, sokkal jobban felfedezheti, milyen sokoldalú az itteni élet, mennyire változatos és csodálatos a tájkép.

A három ország rengeteg mindenben különbözik egymástól, de sok szempontból mégis nagyon hasonló. A hosszú távok végigsétálása eleve vonzó kihívás, itt pedig a túrázóknak olyan gyönyörű tájak megismerésére nyílik lehetőségük, amelyekről korábban nem is tudták, hogy létezik.”

A túraútvonal 250 kilométeres szakaszának tesztelése már zajlik, ennek egyik résztvevője Davit Khergiani, aki Grúziában nőtt fel és töltötte gyerekkorát. A környéken dúló háborús helyzetből nem sokat érzékelt, annál jobban elvarázsolta azonban a táj és az állatok megfigyelése, valamint a gombászat és horgászat, amellyel a szabadidejét töltötte.

„A barátaimmal gondtalanul barangolhattunk a környéken, a szüleink szabadjára engedtek minket – emlékezett vissza a BBC-nek Davit Khergiani.

– A kétezres évek elején az utakat bűnbandák uralták, mindenki mindent megtett a túlélésért. Mostanra a helyzet normalizálódott, és a hegyeket-völgyeket biztonságosan be lehet járni. ”

A Transcaucasian Trailről bővebb információt a túraútvonal honlapján lehet találni, ezen keresztül akár önkéntesnek is lehet jelentkezni.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.