A pandémiának köszönhetően egyre szélesedik az a környezettudatos vásárlóréteg, amely szívesen fizet a drágább termékekért, ha egészséges és kezeletlen zöldséget és gyümölcsöt fogyaszthat cserébe. A KSH adatai szerint az elmúlt időszakban jelentősen drágultak a gyümölcsök és zöldségek, így nem csoda, ha egyre többen fordulnak a termelőkhöz, hogy biztos forrásból származó, egészséges alapanyagokból készült ételt tehessenek családjuk asztalára.
Már a koronavírus-járvány előtt is sokan keresték Magyarországon a termelői piacokat. Azonban a járvány során a vásárlók féltek ellátogatni a személyes értékesítéséi pontokra, az internetes kapcsolattartás pedig nem minden gazdának sikerült. A hullámok közti fellélegzési időszakokban számos vásárló tért vissza a piacokra, de a gazdák ezzel együtt szívesen fogadják az olyan kezdeményezéseket, mint a Csak a Nőknek Magazin és Női Klub Öko Zsibongója, amely októberi rendezvényén kifejezetten a magyar termékeket, különösen a biotermékeket állítja középpontba. A szervezők minden környezettudatos érdeklődőt várnak kóstolása, illetve a kézműves termékek és manufaktúrák megismerésére, hogy a vidéki termelők személyesen találkozhassanak a városi vásárlókkal.
Ökológiailag tiszta alapanyagok, növények, glutén-, laktóz- és cukormentes élelmiszerek vására várja az érdeklődőket október 24-én kilenc órától a Füvészkertben. A látogatók útlevéllel járhatják körbe a programokat, és a kiállítók játékos feladatai után pecsétet kaphatnak. A vásár mellett a gyerekek ökiskolába mehetnek, a felnőttek pedig többek között a környezettudatos és az okos háztartás trükkjeivel, a víz szerepének fontosságával, az élelmiszerek, főként a zöldségek és gyógynövények feldolgozásnak folyamatával ismerkedhetnek meg.
A rendezvény ingyenesen látogatható, de előzetes regisztrációhoz kötött.
(Borítókép: Látogatók a budapesti Füvészkertben. Fotó: MTI/Mónus Márton)