Vigyázzunk a férfiakra is!

November a férfiegészség hónapja, célja felhívni az urak figyelmét a rájuk leselkedő egészségügyi problémákra. A Száraz November kihívás arra buzdít, hogy ebben a hónapban ne fogyasszanak alkoholt, a Movember kezdeményezés pedig a szűrővizsgálatok fontosságára helyezi a hangsúlyt – olvasható a Szabad Föld cikkében.

Forrás: Szabad Föld2021. 11. 29. 12:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes tapasztalatok szerint a férfiak hajlamosak elbliccelni a szűrővizsgálatokat, és orvoshoz is csak akkor fordulnak, ha már nagyon fáj, vagy végképp nem bírnak el­­lenállni a feleségük, barátnőjük unszolásának.

Ez azért is probléma, mert mire az orvos elé – vagy ne adj’ Isten, kórházba – kerülnek, valószínűbb, hogy már súlyosabb betegségeket diagnosztizálnak ná­­luk. Holott például az őket érintő rákbetegségek egy része jól szűrhető, és a tünetek idejében való felismerésével nagyobb eséllyel gyógyíthatók is.

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek után a rák a leggyakoribb halálok. A prosztatarák a harmadik legelterjedtebb, évente több mint 4500 új beteget regisztrálnak. A Budai Egészségközpont urológus szakorvosa, dr. Thoman András a férfiakra veszélyes daganatok tüneteire és az ezekkel kapcsolatos tudnivalókra hívja fel a figyelmet.

Vizelési nehézségekkel előbb-utóbb mindkét nemnek szembe kell néznie,

de míg a nőket inkább a szülések következtében fellépő inkontinencia érinti, addig a férfiakat a fájdalmas vagy nehéz vizelés, illetve a gyakori vizelési inger zavarhatja – írja a Szabad Föld.

Ezek lehetnek banális betegségek tünetei, de utalhatnak daganatra is. A prosztatarák elsősorban az idősödő férfiak betegsége, 50-60 év körül már ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat. A prosztatarák tünete lehet továbbá a gyenge vizeletáram és a vizelés során tapasztalt égő érzés is.

A vizeletet azért érdemes figyelni, mert a megváltozása más daganattípusokra is utalhat: ha véres, akkor hólyagrákot jelezhet, miként a spermában felbukkanó vér is lehet a hólyagrák tünete.

A merevedési zavar hátterében egyszerre állhatnak testi és lelki okok. Kivizsgálása azért fontos, mert komoly kórok jele is lehet. Utalhat cukorbetegségre, magas vérnyomásra, sclerosis multiplexre, de a prosztata különböző megbetegedései is okozhatnak potenciaproblémát.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.