időjárás -6°C Ágnes 2022. January 21.
logo

Vigyázzunk a férfiakra is!

Forrás: Szabad Föld
2021.11.29. 12:21
Vigyázzunk a férfiakra is!

November a férfiegészség hónapja, célja felhívni az urak figyelmét a rájuk leselkedő egészségügyi problémákra. A Száraz November kihívás arra buzdít, hogy ebben a hónapban ne fogyasszanak alkoholt, a Movember kezdeményezés pedig a szűrővizsgálatok fontosságára helyezi a hangsúlyt – olvasható a Szabad Föld cikkében.

Egyes tapasztalatok szerint a férfiak hajlamosak elbliccelni a szűrővizsgálatokat, és orvoshoz is csak akkor fordulnak, ha már nagyon fáj, vagy végképp nem bírnak el­­lenállni a feleségük, barátnőjük unszolásának.

Ez azért is probléma, mert mire az orvos elé – vagy ne adj’ Isten, kórházba – kerülnek, valószínűbb, hogy már súlyosabb betegségeket diagnosztizálnak ná­­luk. Holott például az őket érintő rákbetegségek egy része jól szűrhető, és a tünetek idejében való felismerésével nagyobb eséllyel gyógyíthatók is.

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek után a rák a leggyakoribb halálok. A prosztatarák a harmadik legelterjedtebb, évente több mint 4500 új beteget regisztrálnak. A Budai Egészségközpont urológus szakorvosa, dr. Thoman András a férfiakra veszélyes daganatok tüneteire és az ezekkel kapcsolatos tudnivalókra hívja fel a figyelmet.

Vizelési nehézségekkel előbb-utóbb mindkét nemnek szembe kell néznie,

de míg a nőket inkább a szülések következtében fellépő inkontinencia érinti, addig a férfiakat a fájdalmas vagy nehéz vizelés, illetve a gyakori vizelési inger zavarhatja – írja a Szabad Föld.

Ezek lehetnek banális betegségek tünetei, de utalhatnak daganatra is. A prosztatarák elsősorban az idősödő férfiak betegsége, 50-60 év körül már ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat. A prosztatarák tünete lehet továbbá a gyenge vizeletáram és a vizelés során tapasztalt égő érzés is.

A vizeletet azért érdemes figyelni, mert a megváltozása más daganattípusokra is utalhat: ha véres, akkor hólyagrákot jelezhet, miként a spermában felbukkanó vér is lehet a hólyagrák tünete.

A merevedési zavar hátterében egyszerre állhatnak testi és lelki okok. Kivizsgálása azért fontos, mert komoly kórok jele is lehet. Utalhat cukorbetegségre, magas vérnyomásra, sclerosis multiplexre, de a prosztata különböző megbetegedései is okozhatnak potenciaproblémát.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)