Hogyan védekezzünk a betörők ellen? Íme 3 hatékony tipp

Amikor egy idegen betör az otthonunkba, nemcsak anyagi kár érhet minket, hanem lelkileg is nehéz feldolgozni, hogy illetéktelen személyek jártak a privát terünkben. Éppen ezért, amennyire lehet, óvjuk házunk, lakásunk biztonságát, és bár százszázalékos módszer nincs a betörők elleni védekezésben, de mégis sok mindent tehetünk, hogy megnehezítsük a dolgukat – olvasható a Hirado.hu cikkében.

Forrás: Hirado.hu2022. 02. 28. 13:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Kriminológiai Intézet néhány éve 139 hazai betöréses lopás elkövetőjének megkérdezésével elvégzett egy kutatást. Az elemzésből kiderült, hogy a betörők legvonzóbb célpontjainak a családi házak számítanak. Ezután a társasházi lakások következtek, végül a panellakások és a sorházi lakások.

A leggyakoribb betörési módok

A statisztikák alapján a betöréseket leggyakrabban a nyílászárók megrongálásával, azaz ajtó- és ablakbetöréssel, azok befeszítésével, benyomásával követik el. Csalami János biztonságtechnikai szakértő szerint kétféle ingatlant érdemes megkülönböztetni.

Az egyikben semmiféle vagyonvédelmi berendezés nincs, és itt nemcsak a riasztóra vagy a kamera hiányára gondolok, hanem a mechanikai védelemre is. A másik kategória pedig az, ahol már van vagyonvédelmi berendezés telepítve – mondta.

1. Láthatóság: A tuják és fenyők is ronthatják a biztonságot

A betöréses lopások elsődleges motivációja egyértelműen az anyagi haszonszerzés, de vannak az úgynevezett profik, akik már tudatosan csinálják, és vannak a megélhetési bűnözők, akik ételre és számlák befizetésére költik a lopott pénzt. Mind a két típus más-más célpontot választ – írja a Hirado.hu.

Azok a betörők, akik nem céltudatosan mennek betörni, az az ingatlan a vonzó, ahol semmiféle vagyonvédelmi eszköz nincs. A legszívesebben olyan helyre mennek be, ahol a bejárat nem látszik az utcáról, esetleg be tud jutni a szomszéd felől vagy egy hátsó ablakon, teraszajtón. Vagyonvédelem szempontjából az is egy rossz elképzelés, ha a ház eleje sövénnyel, fenyőkkel, hatalmas növényekkel parkosítva van. Ez is láthatatlanná teszi, hogy mi történik az ingatlan bejárata körül – tette hozzá Csalami János.

2. Riasztó: pár perc kevés a betörésre

A legtöbb betörőt elrettenti, ha van otthon valaki, de szintén elrettentő hatása van annak is, ha biztonsági védelemmel ellátott jelzés van kirakva jól látható helyen, valamint a jól látható riasztófelszerelést sem kedvelik a betörők.

Ahol csak kamerarendszer van felszerelve az azért nem tökéletes, mert bár felveszi a betörést, de annyira a betörő is ki van képezve, hogy tudja, van a kamerának egy rögíztett képe és ezt magával is viszi. Onnantól kezdve pedig nincs felvétel, hogy mi történt az ingatlanban. 

A Hirado.hu szerint, ahol riasztó van, és be van kötve a távfelügyeletre, az már szerencsésebb, hiszen amikor megszólal a riasztó, a helyszínre érkeznek a járőrök, így ha be is megy a betörő, alig pár perce marad szétnézni, hogy mit vihetne magával – mondta a biztonságtechnikai szakértő, aki szerint célszerű kombináltan beszereltetni a vagyonvédelmi eszközöket.

Azt tanácsolják, hogy a riasztó kültéri szirénája jól látható, magas helyre legyen felszerelve, mert ha csak találomra rabol valaki, akkor nem azt választja, ahol riasztót lát. Ha kamera is van az ingatlanon, akkor célszerű a kapura kitenni a „Kamerával megfigyelt terület” táblát, mert ez is egy olyan dolog, ami nehezebb célpontot jelent a betörőnek. Tanácsos a kültéri védelemre is gondolni, mert ha valaki bemegy a kertbe, akkor a riasztó már az előtt megszólalhat, hogy az illetéktelen behatoló megrongálná az ajtót vagy az ablakot” – tette hozzá Csalami János.

3. Nyílászárók érzékelővel 

Ennek nagy előnye, hogy a család nyugodtan tud mozogni a lakásban/házban, de közben teljes körű védelem alatt áll. Ez a társasházak esetében is fontos, ahol erkély van, mert egy kültéri mozgásérzékelővel kiegészített riasztó az erkélyen meg tudja nehezíteni a betörő dolgát – mondta Csalami János, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az elektronikus vagyonvédelmi rendszeren túl érdemes a nyílászárók kiválasztásánál is a több ponton záródó ajtókat, ablakokat választani, ha nagyobb biztonságban szeretnénk tudni az otthonunkat.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.