Repülő vadmacska a Balatonnál

A vadászó vadmacska a Kis-Balatonnál próbált egy madarat megfogni, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa le is fotózott – írja a LikeBalaton.

Forrás: Likebalaton.hu2022. 10. 21. 10:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyönyörű vadmacska épp az ebédje után kutatott. – Vadmacskát látni kivételes dolog, vadászó példányt talán még ritkább. A képeken látható fiatal egyedet a Kis-Balatonon, a töltés szélén vettük észre. A kezdeti gyanút leküzdve meglapult, élvezte a napsugarakat, majd a nádasba repülő énekesmadarak keltette zajra, vadászösztönét követve utánuk ugrott – írta Facebook oldalán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A vadmacska gyönyörű, de vérmes ragadozó

Ahogy azt a likeBalaton.hu korábban megírta, Zalában és Somogyban is élnek vadmacskák, mivel itt változatos területek, nádasok, gyepek, erdőfoltok váltakoznak, ami optimális a fokozottan védett emlős számára. Főként szürkületben és éjszaka mozognak, kijárnak a gyepterületekre, ahol mezei pocokkal, erdei egerekkel, madarakkal táplálkoznak.

A hó alatt is megtalálják a prédát, jó a hallásuk, szaglásuk, igazi vérmes vadászok.

2019 novemberében beszámoltunk arról, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei a Nagyberek legmélyén engedtek szabadon két kis vadmacskát, melyeknek anyja májusban elpusztult, de a kölyköket Keszthely környékén szerencsére megtalálták.

 

Tiszta vérű vadmacska után kutatnak

A vadmacskák számára a legnagyobb problémát a hibridizáció jelenti, vagyis, hogy a vadmacska képes párosodni a házimacskával, így félő, hogy előbb-utóbb beleolvad a házimacskába.

Prof. Dr. Lanszki József, a Kaposvári Egyetem egyetemi tanára vezetésével a Balaton-felvidéki Nemzeti Park elsőként indította el 2018-ban a vadmacskák megfigyelését a déli Bakonyban, majd később a Nagyberekben, ahová fotócsapdákat (automatikusan működő fényképezőgépeket) valamint DNS-minta vételére alkalmas szőrcsapdákat helyeztek ki. Fontos ugyanis, hogy a szakemberek felmérjék, mennyi a tiszta vérű állat hazánkban. Úgy tűnik, hogy több, mint a korábbi években – olvasható a LikeBalaton oldalán.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: A fiatal vadmacska a Kis-Balatonnál vadászott (Fotó: Miklós Marianna/BfNPI)

 

 


 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.