Félreérthetetlen üzenetet küldtek a bírók Handó Tündének

Az elnökasszony összes ismert kritikusát beválasztották az új OBT-be, pártfogoltjai közül viszont senkit.

Lándori Tamás
2018. 01. 16. 15:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn maratoni gyűlésükön a bírói kar küldöttei megválasztották az új Országos Bírói Tanács (OBT) tagjait – tudta meg lapunk egy bírósági forrástól. A fővárosi és vidéki bíróságok összezártak, együttszavazásuk eredményeként pedig – meglepetésre – a tizennégy választott tag közé egyetlen olyan bíró sem került be, akit Handó Tünde bizalmasaként tartanak számon; ellenben az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének minden küldötté vált ismert kritikusa bizalmat kapott.

OBT-taggá választották például Vasvári Csabát, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bíráját, aki tavaly egyenesen munkaügyi pert indított Handó Tünde ellen, mivel – a keresetben leírtak szerint – az OBH elnöke önkényesen gyakorolja kinevezési jogkörét. Vasvári kétszer pályázott ítélőtáblai pozícióra, mindkétszer meg is nyerte a helyért kiírt versenyt, csakhogy Handó mégsem nevezte őt ki, helyette visszavonta a pályázatot. Mint korábban megírtuk, a fővárosi bírók decemberi küldöttválasztásán Vasvári volt az egyetlen jelölt, akit megtapsoltak a bírók.

Szintén a tanács tagja lett Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke. Ő az, akivel kapcsolatban felmerült, hogy Handó a fegyelmi jogköreivel is visszaélhet saját érdekei mentén. Egyesek úgy vélekednek, hogy Hilbert azért kapott az OBH-elnöktől írásbeli figyelmeztetést a küldöttválasztás előtt nem sokkal egy jelentéktelen ügy miatt, mert így döntés elé kényszerült: vagy elfogadja a döntést, amely megmarad a pályafutásában, vagy megtámadja a döntést, de akkor fegyelmi tárgyalásra kerül sor, ezzel pedig kizárta volna magát az OBT-választásból. A Hvg.hu szerint a szolgálati bíróság végül úgy találta, Hilbert nem követett el fegyelmi vétséget. A törvényszéki elnök az Alkotmánybírósághoz is fordult, ám panaszát a testület formai okok miatt nem tárgyalta érdemben.

Az OBT jelentősége az OBH-val kapcsolatban igen nagy: a tanács feladata ellenőrizni az igazgatási hivatal, és mindenekelőtt annak elnöke, Handó Tünde tevékenységét. Bár a 2012-es jogszabályt eleve úgy írták meg, hogy az OBT érdekérvényesítő képessége ne legyen túl jelentős – például félévente soros elnököt kell váltaniuk –, ha összeszedett és elszánt a testület, képes gátat szabni az önkényeskedésnek. (Eredetileg még szélesebb és akadálytalanabb volt az OBH-elnök jogköre, de a Velencei Bizottság nyomására visszavettek a teljhatalomból.)

A most lejáró mandátumú OBT-tagság az előző ciklus java részében nem volt túl erélyes vagy észrevehető; számos esetben, így Vasvári kinevezési ügyében sem élt jogköreivel. Az elmúlt év második felében már kiszivárgott néhány Handó-kritikus megmozdulás híre a testületből.

Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék távozó elnöke például az emberi erőforrások elosztásával kapcsolatban emelt kifogásokat. Válaszul az OBH-elnök letiltotta a törvényszék bíráit arról, hogy a Kúrián végezzenek munkát kirendeléssel. Fazekast pedig nem nevezte ki újabb elnöki ciklusra, hiába pályázott egyedül a törvényszék élére – Handó Tünde eredménytelennek nyilvánította az eljárást.

A hétfői OBT-választás délelőtt kezdődött és késő éjszakáig tartott. A voksolás megkezdése előtt beszédet tartott Handó Tünde – aki állítólag saját eredményeit méltatta –, illetve Darák Péter, aki a Kúria elnökeként az OBT tizenötödik, nem választott tagja. Darák a Hvg.hu értesülése szerint „gyújtó hangvételű” beszédet mondott, arra kérte a megjelent küldötteket, hogy saját akarattal rendelkező, határozott tagokat válasszanak, és emlékeztetett az OBT jogosítványaira.

Az OBT-választáson az összes küldött szavazhat, bármelyik küldöttre. Minden körében annyi jelöltre voksolhat egy küldött, ahány szabad hely még van. Az adott körben az kerül be, aki a küldöttek több mint felétől bizalmat kap. Addig tartanak újabb és újabb kört, míg minden tagot és póttagot meg nem választanak. Úgy tudjuk, az ország számos bíróságának küldöttei összezártak, jórészt egységesen szavaztak.

Végül egy meglehetősen kritikus OBT állt össze,

Handóhoz közelálló tagok nélkül. A Hvg.hu egyik forrása az eredményről azt mondta, az technikai KO Handó Tündének, egy másik pedig úgy fogalmazott: „Ez végre egy tökös OBT”.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.