Így ünnepelte Budapest a kékcédulás választások előtti március 15-ét

Az 1947 március idusán felvonuló tömegek még nem sejthették, hogy hamarosan Rákosi diktatúrája következik.

Pintér Bence
2018. 03. 15. 19:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Id. Berkó Pál fotói láttán 1848–1849 hősei valószínűleg szájukat tátva csodálkoztak volna, miként fordult a világ 99 év alatt. 1947-et írunk: a kiegyezés utáni felvirágzást derékba törte az első világháború, Trianon tragédiája, a második világháború, Budapest ostroma és a holokauszt. Két év telt el a háborús vereség óta, azóta egyrészről szovjet csapatok állomásoztak az ország területén, a koalíciós időszak politikai rendszere pedig viharos átalakulás küszöbén állt: öt hónappal később rendezték meg a kékcédulás választásokat.

Hogy mennyire nem lehetett sejteni a dolgok alakulását, arról Bibó István 1947 márciusában írt cikke tanúskodik, amelyben a Márciusi Front feladatait ecsetelte: „...a már megkezdődött felszabadulást akarjuk teljessé tenni: lefaragni a felszabadító akciókból mindazt, ami termékeny erőket begubódzásra késztet, nem engedni a felszabadulást lezárt eseménynek tekinteni, melyet szabad volna már pózba merevedve ünnepelni, hanem nem nyugodni addig, amíg a politikai tudatosításnak, nevelésnek és szervezésnek egy olyan munkája meg nem indult, melynek eredményeképpen minden esztendőben valósággal felszabaduló és felszabadulásuk valóságos tudatára jutó új meg új tömegek s közöttük a magyar parasztság tömegei veszik birtokba a megnyílt lehetőségeket, s építik a maguk eleven önkormányzatát, spontán szervezeteit és szabad életét.”

Ma már tudjuk, hogy eleven önkormányzat, spontán szervezetek és szabad élet helyett hamarosan Rákosi diktatúrája következett. De ezt az 1947 március idusán felvonuló tömegek, az ünnepségeket a szétlőtt házak homlokzatáról követő magyarok még nem sejthették. Id. Berkó Pál, a műbútorasztalosból lett fotográfus fényképeiből válogattunk: a többi között a Magyar Kommunista Párt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Parasztpárt és a Szakszervezeti Tanács összefogásából létrejött Baloldali Blokk ünnepségéről a Parlament elől, ahol Rajk László belügyminiszter is felszólalt. Ezen az ünnepségen az akkori Magyar Nemzet tanúsága szerint megjelent szovjet részről Zamercev altábornagy, Budapest városparancsnoka is.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.