Czomba változásokat szeretne a szakképzésben

Az államtitkár beszélt arról is, hogy fontos célkitűzés a teljes foglalkoztatás elérése.

WL
2014. 03. 12. 14:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Óriási disszonanciák vannak a munkaerőpiacon, amit kezelnünk kell” – mondta. Czomba Sándor közölte: „ha azt szeretnénk elérni, hogy a vállalkozások találjanak megfelelően szakképzett munkaerőt, ahhoz nekünk a szakképzésben és a felnőttképzésben nagyon jelentős változásokat kell végrehajtanunk”. Hozzátette: az átalakulások megindultak, ennek eredményei később mutatkoznak meg.

Az államtitkár a következő időszak fontos feladatának nevezte, hogy azoknak a vállalkozásoknak a munkaerőigényét, akik szeretnének letelepülni vagy bővíteni, ki tudják elégíteni. Mint mondta, ehhez kell a felnőttképzésnek igazodnia.

Statisztikai adatokat ismertetve közölte: ma Magyarországon 450 ezer regisztrált álláskereső van, emellett 40-50 ezer betöltetlen álláshely, és ami még nagyon lényeges, hogy a regisztrált munkanélküliek közel fele nyolc általános iskolával vagy még azzal sem rendelkezik.

Czomba Sándor kérdésre válaszolva kifejtette: fontos célkitűzés a teljes foglalkoztatás elérése. Ehhez azt kellene elérni, hogy négymillió felett legyen folyamatosan a foglalkoztatottak és 300 ezer alatt a munkanélküliek létszáma – mondta.

Ha a munkanélküliségi ráta négy százalék alá esik, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy abban az adott országban, aki tud, akar és képes dolgozni, az munkalehetőséget talál – magyarázta az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.