Áfacsalókat buktat le az útdíjrendszer

A visszaélések felderítéséhez is segítséget adnak a hatóságnak a járművek mozgását rögzítő adatok.

Jakubász Tamás
2014. 05. 07. 3:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A részletekről a NAV jövedéki és vámügyekben nyilatkozó szóvivője adott érdeklődésünkre tájékoztatást. Suller Attila jelezte, hogy az áfavisszaélések egyik jellemző típusánál a csalók azokat a forgalmiadó-szabályokat játsszák ki, amelyek az unión belüli adásvételek után a közterhek nagyságáról, befizetéséről szólnak. A visszaélések megvalósítói nemegyszer kamionokat indítanak útnak: a járművek elhagyják az országot, majd visszatérnek. A papíron külföldre szánt szállítmány azonban legtöbbször idehaza – feketén – kerül forgalomba. Emellett arra is akadhat példa, hogy az áru nem lépi át a határt, csak a fuvarlevélen igazolják a külföldi átvételt, miként az is megeshet, hogy a kamion üresen közlekedik, s valójában nincs is áru.

– Az e-útdíj rendszeréből az adóhivatal pontosan megtudhatja, mely teherautó merre közlekedett az országban, hol lépett ki, vagy hol érkezett hazánkba – magyarázta Suller Attila. A gyanús szállítmányokat tehát könnyedén nyomon követheti a hatóság, emellett a teherautók útjának ellenőrzése vagy az árumozgás hiányának megállapítása visszamenőleg is lehetséges. A szóvivő elmondta: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és az adóhivatal között elektronikus kapcsolatot alakítottak ki, a NAV az internet segítségével, egyedi informatikai alkalmazás révén kérheti le a szükséges információkat.

A teljes cikket a szerdai Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.