Segítséget kérhetnek a gazdák a parlagfű elleni védekezéshez

A parlagfű elleni védekezés számos lehetősége áll a gazdák rendelkezésére.

MD
2014. 05. 27. 21:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szaktárca ismerteti: a parlagfű a legnagyobb kárt a kapásnövényekben, leginkább a kukoricavetésekben okozza, mivel a gyom agresszivitásával elnyomja a kultúrnövényeket, eközben felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét. A parlagfűvel erősen fertőzött területeken ezért célszerű olyan kultúrát termeszteni, amely sűrű, jó gyomelnyomó képességű.

A közlemény szerint a parlagfű ellen a kukoricavetésekben agrotechnikai, mechanikai és kémiai gyomszabályozási védekezési módszerek kiegészítő alkalmazásával érhető el a legjobb eredmény. Az agrotechnikai eszközökkel a kultúrnövény jó kondíciója, versenyképessége, gyomelnyomó képessége erősödhet. Ugyanakkor fontos a megfelelő fajta választása is – teszik hozzá.

A VM adatai szerint az utóbbi években a kukoricavetésekben a vetés után, kelés előtt kijuttatott technológiák jelentősége csökkent, és az állománykezelések váltak dominánssá.

A minisztérium ismerteti: a kukorica vetése már országszerte befejeződött. A növény többnyire már ki is kelt, a vetés idejétől függően 1-5 leveles fejlettségű. A parlagfű fejlettsége is változó, a sziklevelestől a 8 leveles fejlettségig. Állománykezelésre még van lehetőség a kukorica 6-7 leveles fejlettségéig – hívja fel a figyelmet a VM, jelezve: ennél fejlettebb állományban már csak mechanikai védekezés jöhet szóba.

A szaktárca közleményében rámutat: a kukorica kelése utáni gyomszabályozás során a szakmai ismeretek különösen fontosak, a gazdálkodóknak célszerű segítséget kérniük. A leghatékonyabb és leghatásosabb technológiák kiválasztásában a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szakemberei nyújtanak segítséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.