Tovább szárnyal a külkereskedelmünk

Az év első két hónapjában 3,9 százalékkal nőtt az export és 1,6 százalékkal az import értéke.

KA
2014. 05. 05. 7:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első két hónapjában 3,9 százalékkal nőtt az export és 1,6 százalékkal az import a múlt év azonos időszakához képest, a külkereskedelmi mérlegtöbblet 321 millió euróval 1,242 milliárd euróra emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn a részletes adatok alapján. Februárban az export euróértéke 4,8, az importé 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a 759 millió eurós exporttöbblet 112 millió euróval volt nagyobb a tavaly februárinál.

Az év első két hónapjában az export volumene az euróban mért növekedést meghaladva 7,1 százalékkal, az importé 5,7 százalékkal nőtt. A forintban mért árszínvonal exportban 1,2, importban 0,2 százalékkal emelkedett a tavalyi év első két hónapjához viszonyítva. A cserearány 1 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 4,4, míg az dollárhoz képest mintegy 2,1 százalékkal leértékelődött.

Magyarország külkereskedelmi forgalma továbbra is növekvő pályán áll: idén februárban a kivitel 8 százalékkal, a behozatal pedig 7,8 százalékkal nőtt 2013 azonos időszakához képest. A növekvő teljesítménynek köszönhetően hazánk külkereskedelmi többlete 112 millió euróval több volt, mint egy évvel korábban, azaz csaknem 760 millió eurót tett ki – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az idei év második hónapjában a kivitel értéke 6,9 milliárd euró, a behozatalé 6,1 milliárd euró volt. Az év első két hónapjában a gépek és szállítóeszközök külkereskedelmének importja 8,6, míg exportja 6,7 százalékkal emelkedett. Mindkét relációban a növekedés fő hajtóereje továbbra is a közúti jármű árucsoport teljesítménye volt: a közúti jármű kivitele és behozatala mintegy másfélszeresével emelkedett 2013 azonos időszakához képest – olvasható az NGM közleményében.

Az import növekedésében az energiafejlesztő gépek, míg az exportban továbbra is a gépjárművek voltak a meghatározó termékcsoportok. A feldolgozott termékek exportja 7,5 százalékkal emelkedett, importjuk pedig 10 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek forgalmában is élénkülés volt tapasztalható: a kivitel 16, míg a behozatal 7,8 százalékkal nőtt 2013. január-februárhoz képest.

2014 első két hónapjában a kivitel 79,5, a behozatal 75 százalékát bonyolítottuk le az Európai Unió tagállamaival. Az EU-tagállamok felé irányuló exportunk 9 százalékkal, a behozatalunk ezekből az országokból pedig 15 százalékkal emelkedett 2013. január–februárhoz képest – zárul a közlemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.