Folyamatos a földgázkészlet feltöltése

Az MVM csoport közlése szerint a magyarországi földgáztárolókban már 3352 millió köbméter földgáz van.

MNO
2014. 09. 05. 15:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 2-i adatok szerint az MVM Csoport négy tárolójában mintegy 1808 millió köbméter, míg az MMBF Földgáztároló Zrt. szőregi tárolójában 1544 millió köbméter földgáz érhető el. A teljes feltöltöttség esetén a kereskedelmi készletek az ország éves fogyasztásának csaknem 25, a stratégiai készlet pedig a fogyasztás 10 százalékát képes fedezni. A jelenlegi 3352 millió köbméter betárolt készlet fogyasztásarányosan az első négy között van az Európai Unióban, Ausztria, Szlovákia és Csehország mellett – áll az MVM Csoport írásos válaszában.

A magyarországi gázfogyasztás évek óta csökken, 2013-ban 9,22 milliárd köbméter volt. A fogyasztást jelentősen befolyásolja akár 1 fok hőmérsékleti eltérés is. Hideg téli napokon 60-70 millió köbméter napi fogyasztással lehet kalkulálni átlagosan. A rekord napi fogyasztás 90 millió köbméter volt 2006-ban, ekkor mínusz 12,8 Celsius-fok volt az országos átlagos középhőmérséklet. A nemzeti energetikai társaságcsoport a téli felkészülést már áprilisban megkezdte, a betárolás hónapok óta folyamatos – közölték.

Az MVM Csoport tulajdonában lévő Magyar Földgázkereskedő Zrt. készletezési stratégiáját úgy alakítja, hogy a téli időszakra időben rendelkezésre álljon a tárolókban a hazai fogyasztók ellátásához szükséges földgázmennyiség. A tájékoztatás szerint a társaságcsoport meglévő üzleti kapcsolatain keresztül továbbra is mindent megtesz a lehetséges szállítási útvonal-diverzifikációs lehetőségek kihasználásáért, illetve számít a hazai termelésre is.

„Az MVM Csoport felkészült arra, hogy az ellátás egész télen zavartalan legyen. Az időben elkezdett emelt ütemű betárolásnak köszönhetően a tavalyi töltöttséget jelentősen meghaladó mennyiség áll rendelkezésre már jelenleg is a hazai tárolókban. Egy esetleges üzemzavar esetén a hazai termelés a jelenlegi tárolói kapacitásokkal együtt, akár importforrások nélkül is, hónapokon keresztül képes fedezni a hazai szükségleteket a téli időszakban is” – hangsúlyozták a válaszban.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a magyar fogyasztók ellátása biztosított, nincs fennakadás az Ukrajna felől érkező gázszállításokban. Mind az orosz, mind az ukrán fél megerősítette, hogy a szállítási szerződésben foglaltaknak megfelelően kíván eljárni. Az orosz–ukrán konfliktus ellenére a földgázszállítás jelenleg zavartalanul zajlik.

Az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál a kölni egyetem energia-gazdaságtani intézetének tanulmányára hivatkozva azt írta csütörtökön: mivel Finnországnak nincsenek tárolói és 100 százalékban Oroszországból importálja a gázt, elsőnek érezné meg a szállítmányok kimaradását. Az első hónapban 10, három hónap után már 50 százalékos hiánnyal kellene szembenéznie. A tanulmány Finnország után a legkitettebb országok között Lengyelországot, Törökországot, Ausztriát, Görögországot, az egész Balkán régiót és Észtországot említi.

A német, francia és olasz gázellátást egy kilenc hónapos embargó vetné erőteljesen vissza – ekkor 46 milliárd köbméter gáz nem érkezne meg ezekbe az országokba. Magyarország, Csehország és Szlovákia is a kilenc hónapos kimaradást érezné meg a tanulmány szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.