Magyarország három helyet javított

Továbbra is Svájc a legversenyképesebb ország a Világgazdasági Fórum felmérése szerint.

KG
2014. 09. 03. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatásban közreműködő Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet közleménye szerint tavalyi eredményéhez képest Magyarország három helyet javított. Ezzel az eredménnyel az Európai Unió 24. legversenyképesebb tagja, ami megegyezik a tavalyival.

A világrangsort Svájc vezeti Szingapúr, az Egyesült Államok és Finnország előtt, Németország az ötödik. A legtöbb, 21 helyet Algéria, utána pedig Románia javított, mintegy 17 hellyel, így megelőzte hazánkat. A világon legrosszabbul Líbia teljesített, a 126. helyre esett vissza, míg az EU-ban Szlovénia rontott a legtöbbet, a 70. helyre csúszva.

A világ leggyorsabban fejlődő, úgynevezett BRIC országcsoport tagjai csupán technológiai fejlettségben vannak elmaradva az Európai Uniótól, és a makroökonómiai környezetet leszámítva Japán és az Egyesült Államok is megelőzi az uniót – írja a közlemény.

A visegrádi országok egyre inkább széttartanak, a régió két legversenyképesebb állama egyértelműen a 37. helyen álló Csehország és a 43. Lengyelország. Magyarországnak már sokkal inkább legnagyobb versenytársa a 77. helyre csúszott Horvátország, a 75. helyre előrelépett Szlovákia, mintsem a visegrádi országok.

A közlemény szerint Magyarország leginkább technológiai felkészültségben tud kevesebbet nyújtani régiós versenytársaihoz képest, szintén gyenge az üzleti környezet komplexitása, valamint az intézményi háttér. Jó ugyanakkor a magyar infrastrukturális fejlettség, és az innováció terén is van némi előnye az országnak, valamint az exportpiacokhoz való hozzáférés is jobb, mint számos más régiós országban.

A bruttó hazai termék 3,9 százalékkal nőtt a második negyedévben, az előző negyedévhez képest pedig 0,8 százalékos volt a gazdaság növekedése a szezonálisan kiigazított adatok szerint – közölte a részletes adatokat a KSH.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.