Így lesz az „elfekvőkből” korszerű, fejlett kórház

Közel egymilliárd forintos pályázati forrás felhasználásával közös fejlesztési program indul a keszthelyi és a hévízi kórházban.

MD
2014. 10. 10. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kvarda Attila, a Keszthelyi Kórház, illetve a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója a beruházást bejelentő pénteki rendezvényen elmondta: több mint 953 millió forintot nyertek el a Széchenyi 2020 program keretéből, s a pályázati forrás százszázalékos támogatottságot jelent.

A beruházás révén megszüntetik a két intézmény tevékenységében mutatkozó párhuzamosságokat, így közös lesz a gyógyszerbeszerzés, illetve összekapcsolják az informatikai hálózatot. Keszthelyen elsősorban a diagnosztikai területet modernizálják és fejlesztik, Hévízen pedig a fő profilnak számító rehabilitációs terület körülményeit és eszközeit korszerűsítik – fejtette ki a két intézményt irányító főigazgató.

Keszthelyen új eszközként CT-készüléket állítanak üzembe, digitális radiológiai berendezéseket vásárolnak, korszerűsítik a labordiagnosztikát és a központi sterilizálót, illetve modern ultrahangkészülékeket szereznek be. A tervek szerint jövő áprilisban a betegek már igénybe vehetik az új berendezéseket.

Hévízen a fedett fürdő épületében teljesen felújítják a járóbetegeket szolgáló földszinti terápiás részt, ahol hat új szakrendelőt és egy biológiai terápiás kezelőt alakítanak ki. Az épület másik részében, az intézmény fő profilját szolgálva 42 fizioterápiás kezelőt hoznak létre – amit a rendkívül hosszú előjegyzési lista is indokol –, továbbá építészeti és orvostechnikai korszerűsítés is zajlik majd – részletezte Kvarda Attila.

Felidézte, hogy Keszthelyen évente több mint 213 ezer járó-, illetve 10 ezernél is több fekvőbeteget látnak el, Hévízen pedig 128 ezer járó- és közel nyolcezer fekvőbeteg gyógyulását biztosítják évente.

A munkálatok kivitelezői szerződését a sikeres közbeszerzési pályázat után a napokban alá is írták, az orvostechnikai eszközök beszerzésénél már az ajánlatok értékelésénél tartanak, így a következő hetekben párhuzamosan mindkét kórházban elindul az építkezés – tette még hozzá a főigazgató.

A keszthelyi rendezvényen Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz–KDNP) egyebek mellett arról beszélt, hogy a százszázalékos támogatás révén egyik önkormányzat költségvetését és az állami kiadásokat sem terheli majd a jelentős fejlesztés. Utalt arra is, hogy néhány évvel ezelőtt még a megszűnés veszélye fenyegette a keszthelyi kórházat, ma már azonban a betegellátás minőségi színvonalának emelése a cél.

Ruzsics Ferenc polgármester (Fidesz–KDNP) ugyancsak emlékeztetett arra, korábban attól tartottak, hogy megmaradhat-e az intézmény, vagy csak „elfekvő” lesz, de a város több száz millió forintos támogatásának köszönhetően az ágyszámleépítés ellenére is működhetett a kórház.

Papp Gábor, Hévíz városvezetője (Fidesz–KDNP) arról beszélt: a nagy múltú hévízi kórház modernizációjával együtt kivételes lehetőség, hogy a szomszédos város egészségügyi intézményével együtt indulhat fejlesztés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.