Hozzányúltak az aranyhoz?

Az amerikai központi bank a válság után hozzányúlt a más államok jegybankjai által a tengerentúli trezorokban tárolt aranykészletekhez.

Szabó Anna
2014. 12. 02. 4:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megingott a bizalom az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) iránt. Többek között ez áll annak a hátterében, hogy több európai jegybank már nem érzi biztonságban a New Yorkban elhelyezett aranykészletét, és annak részleges kimentéséről döntött. A múlt héten a holland központi bank (DNB) 122 tonna aranyat hozott el az Egyesült Államokból, ami azért is furcsa, mert a kanadai és a brit jegybankoknál elhelyezett nemesfém-készletéhez nem nyúlt. Hollandia ráadásul épp a közbizalom erősítésére hivatkozva hozta haza az arany egy részét – értesült a napokban a Dow Jones hírügynökség.

A DNB aranykészletének 31 százalékát szeretné Amszterdamba helyezni a jelenlegi 11 százalék helyett, hogy csillapítsa a lakosság aggodalmát a nemesfém biztonságát illetően. A New York-i Fednél még így is ott maradt a holland arany 31 százaléka, míg a briteknél 20, a kanadaiaknál pedig 18 százalékot tartalékolnak. A hírügynökség kiemeli, hogy több európai jegybank szánta rá magát hasonló lépésre az utóbbi években, elsősorban azért, hogy megnyugtassa a lakosságot az arany garantált hozzáférhetőségével kapcsolatban. Korábban Németország és Franciaország is jelentős mennyiségű arany kimenekítéséről döntött, és a hét végén lezajlott svájci népszavazásnak is részben ez volt a tétje.

A kanadai Global Research lap nemrég megjelent elemzése rámutat, hogy 2011-ben Hugo Chávez venezuelai elnök kezdte el az arany kimentését az Egyesült Államokból. A dél-amerikai állam birtokolja papíron a legtöbb, 8134 tonna aranyat. A bizalom megingásának legfőbb oka, hogy a Fed aranykészleteit állítólag 50 éve nem auditálták, az utolsó nyilvános ellenőrzésre 1953-ban, Eisenhower elnök idején került sor. Akkor azonban csak a papíron szereplő arany öt százalékát találták meg, így valóságos ellenőrzés hatvan éve nem volt. A Global Research szerint ezért is erősödött a gyanú a válság kitörése után, hogy a Fednél esetleg hozzányúlhattak a külföldi tulajdonban lévő készletekhez is.

A Lehman Brothers befektetőház 2007-ben bekövetkezett csődjét követően egyre több állam hozta haza a Fednél őrzött nemesfémkészletét attól tartva, hogy a bankok dominószerű bedőlése esetén bajba kerülhet a dollár, és nehezebben férhetnek hozzá letéteikhez. A bizalmatlansághoz hozzájárult, hogy a németek tavaly nem tekinthették meg a Fednél hagyott saját aranykészletüket, és erős a gyanú, hogy a hollandok mostani aranyigényét is nem a trezorból, hanem a szabad piacról, vásárlással teremtette elő a Fed. – Az ukrán jegybankból is az amerikaiak pénzelte puccs után tűnt el az aranykészlet – teszi hozzá a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.