Adóemelést hozhat a pálinkacsata

Elbukhat a kedvezményezett otthoni főzés, Brüsszel kikényszerítheti a jövedéki teher további növelését

2015. 03. 09. 5:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget érhet a házi pálinkafőzés kedvezményezett helyzete, az újabb európai uniós kötelezettségszegési eljárással Brüsszel vélhetően kikényszeríti majd a jövedéki adó megemelését ezen a területen. Deák László, a PWC tanácsadó társaság cégtársa lapunknak elmondta: az európai uniós jövedéki irányelv egy kedvezményes adókulcsot tesz lehetővé, ami a normál adókulcs 50 százaléka lehet. – A január elsejétől a pálinkára bevezetett ezerforintos átalányadó ugyanakkor továbbra sem felel meg az unió követelményrendszerének, az újabb kötelezettségszegési eljárás is ezt kifogásolja – hívta fel a figyelmet. Szerinte ha az unió kitart az eddigi álláspontja mellett és a bíróság is az első döntéshez hasonlóan ítél majd az ügyben – ha eljut idáig az eljárás –, akkor hazánknak nem marad más választása, mint az uniós elvárások szerint felemelni a házi pálinka jövedéki adójának mértékét. Az irányelv betartását az unió különböző szankciókkal is kikényszerítheti, az Európai Bíróság döntése mellett ugyanis Brüsszel átalány- vagy kényszerítő bírság kiszabását is javasolhatja, amelynek összege Deák László szerint jelentős is lehet. Ha ez utóbbit, vagyis a bírságot alkalmazza a bíróság, akkor azzal rövid időn belül kikényszerítheti a hazai jogszabályváltozást, hiszen amíg a tagállam nem teljesíti a kötelezettségét, addig minden nappal tovább nő a bírság összege.

Az Európai Bizottság levele március másodikán érkezett meg az Igazságügyi Minisztériumhoz. Az unió ezzel a lépéssel már második alkalommal indít kötelezettségszegési eljárást hazánk ellen. A korábbi eljárás eljutott az unió bíróságáig, a döntés akkor nem nekünk kedvezett. Ennek nyomán vezette be az idei év elejétől az ezerforintos éves átalányadót a kormány. Ezzel némiképp szigorított a korábbi pálinkaliberalizáción, amikor évente 86 liter 50 százalékos pálinkát adómentesen lehetett főzni személyenként.

Az Agrárszektor.hu számításai szerint mivel a jövedéki adó mértéke nálunk egy hektoliter, száz térfogatszázalékos párlatra 333 385 forint, ennek 50 százaléka pedig mintegy 167 000 forintot tesz ki, így az 50 fokos pálinka jövedéki adója hektoliterenként 83 500 forint lehet, vagyis ilyen párlatok után literenként 835 forintos adót kell majd fizetni. Ezek alapján a korábban adómentesen, most ezer forintért főzhető évi nyolcvanhat literért 71 810 forint adót kellene fizetni.

Szakmai szereplők szerint a pálinka pozícióját a görög minta alkalmazásával lehetne tartósan javítani. Ott ugyanis az ouzo védelmében szintén 50 százalékos jövedékiadó-kulcsot vezettek be, az otthoni főzés mellett azonban a bérfőzetett és kereskedelmi termékre is kivetették. Így a teljes kulcs csak a nem pálinka kategóriába tartozó szeszes italokra vonatkozna.

Lapunk megkereste a kérdés szakmai koordinációjáért felelős igazságügyi tárcát, ahol azt a választ kaptuk, hogy az ügyben érintett minisztériumokkal közösen – a bizottság levelét tanulmányozva – dolgoznak a válaszon, amelyet hatvan napon belül elküldenek majd Brüsszelbe. Mint közölték, a válasz kidolgozása során olyan megoldásra törekednek, amely az uniós joggal összhangban van, de továbbra is kedvezményes otthon főzési lehetőséget biztosít. Azt, hogy ezt pontosan hogyan, milyen intézkedések bevezetésével képzeli el a kormány, nem sikerült megtudnunk. Az ügyben illetékes Földművelésügyi Minisztériumtól a nemzetgazdasági tárcához irányítottak, ahonnan lapzártáig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.