Átvilágítás a végrehajtóknál: felbontották a szerződést

Mégsem Patyi Gergely államtitkár ismerősének cége végzi el a végrehajtói kamara informatikai ellenőrzését – értesült lapunk.

Horváth Csaba László
2015. 03. 03. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk információi szerint szerződést bont az Igazságügyi Minisztériummal az a cég, amelyik a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara informatikai átvilágítást végezte volna. Úgy tudjuk, a társaság vezetője maga kezdeményezte a megállapodás felbontását, miután kiderült, hogy Patyi Gergely igazságügyi államtitkár ismerőse és volt cégtársa. A közös megegyezéssel megszűnt szerződés értelmében a minisztérium várhatóan új megbízást ad majd az informatikai vizsgálatra. Utóbbi annak az átvilágítási folyamatnak a része, amit a köztestület mellé kinevezett miniszteri biztos rendelt el tavaly év végén. Szekér Juditot a végrajtói kamaránál napvilágot látott sorozatos botrányok s egyre sűrűsödő panaszok miatt nevezték ki. A szakértő a szervezet jogi, gazdasági, informatikai, valamint összeférhetetlenségi vizsgálatát ígérte.

Az informatikai átvilágítást végző cég és az államtitkár kapcsolatáról az Origó számolt be tegnap. Kiderült, hogy a MainSoft Kft. úgy kapott megbízást a munkára, hogy a nyilvános cégadatok szerint eddigi éves árbevételei nem haladták meg a százezer forintot. A társaság tulajdonosával, Antolik Gyulával Patyi Gergelynek volt egy közös cége is január 22-éig, vagyis a kamarai vizsgálat megkezdése utánig. A közös vállalkozás, a Credit Controll Végrehajtó és Információszolgáltató Kft. 2013-ban csaknem 253 millió forintos forgalmat bonyolított le, és 28 millió forint adózás utáni eredményt ért el, székhelye pedig megegyezik a MainSoftéval. Az államtitkár az ügyben úgy nyilatkozott, hogy Antolik Gyula a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének az elnökségi tagja. A cég és a vezetője komoly tapasztalatokkal rendelkezik a nagy tömegű követeléskezelésben. A vállalkozást szakmai felkészültsége tette alkalmassá a köztestület számítástechnikai ellenőrzésére.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, a kamarai átvilágítás feltáró szakasza a múlt héten fejeződött be.

A minisztérium kedd délután közleményben erősítette meg lapunk információját. Mint írták, az informatikai átvilágításra megbízást kapott gazdasági társaság kezdeményezte a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését, amelyet az IM – a megszerzett üzleti titkok megtartásának a kötelezettségével – tudomásul vett. Az informatikai auditra a tárca – az erre vonatkozó eljárásrend keretei között – új megbízást fog kiadni.

 

Azt is tudatták, hogy célegyenesbe érkezett a végrehajtói kamara átvilágítása, tavasszal a kormány elé kerül az a koncepció, amelynek alapján kiépül a transzparens módon, gazdálkodásában felelősen, a jogszabályoknak, továbbá az általános etikai szabályoknak megfelelően, erkölcsösen és közhitelesen működő szervezet. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.