Lemondott a Volkswagen vezérigazgatója

Martin Winterkorn azután döntött így, hogy kiderült: a konszern áthágta az emissziós szabályokat.

MNO
2015. 09. 23. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délután ült össze a cég vezetése, hogy döntsenek a vezérigazgató sorsáról. Erre végül nem került sor, mivel Martin Winterkorn magától lemondott – írja a BBC. A volt vezérigazgató közleményében azt hangsúlyozta, hogy sokkolják az elmúlt nap eseményei.

Ismert, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) pénteken azzal vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. Az amerikai tisztalevegő-törvény értelmében a rendelkezéseket megsértő gyártó gépkocsinként akár 37 500 dollár büntetéssel is sújtható, így a Volkswagenre kiszabható bírság elméletileg elérheti a 18 milliárd dollárt. A Volkswagen amerikai eladásainak mintegy ötödét teszik ki a dízelüzemű járművek.

A cseh közlekedési minisztérium is vizsgálatot indított az autógyárral együtt annak kiderítésére, hány, a csoporthoz tartozó márkájú autó lehet érintett Csehországban a károsanyag-kibocsátási botrányban.

„Ha kiderül, hogy a botrány az Olaszországban értékesített VW-járműveket is érinti, leállítjuk az árusításukat” – nyilatkozta szerdán Gian Luca Galletti olasz környezetvédelmi miniszter. Elmondta, hogy a kormány a VW olaszországi igazgatóságától, valamint az Európai Környezetvédelmi Hivataltól (EEA) is azonnali választ vár arra a kérdésre, hogy az Olaszországban forgalomban levő VW-járművekben is alkalmazták-e a károsanyag-kibocsátási értékek manipulációjára szolgáló szoftvert.

Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter szerdán elítélte „az állam és az adófizetők meglopását”. Hozzátette, hogy mivel a környezetszennyezés kérdése a közegészségügy jelentős problémája, egy ilyen típusú csalás különösen súlyos.

Pénteken kiderül, ki lesz az utód

További fejek hullhatnak azután, hogy szerdán lemondott a Volkswagen-csoport vezérigazgatója – ez derül ki a német autóipari konszern szűk legfelső vezetésének szerda este kiadott közleményéből. Eközben máris megkezdődött a találgatás, hogy ki ül Martin Winterkorn székébe.

A VW igazgatótanácsa elnökségének, a konszern legfelsőbb vezetőiből és a nagyrészvényesek képviselőiből álló öt tagú grémiuma közleményben tudatta, hogy péntekig javaslatot tesznek a vállalatvezetés új összetételére. A közlemény szerint „további személyi változások várhatóak a következő napokban”.

A cég felügyelőbizottsága pénteken tárgyal Martin Winterkorn utódjáról. Ezzel kapcsolatban máris több találgatás látott napvilágot. A Tagesspiegel című német lap úgy tudja, hogy Matthias Müller, a Porsche AG vezérigazgatója a befutó. A Reutersnek nyilatkozó két forrás is Müllert nevezte a legvalószínűbb utódnak. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.