A régió legnagyobb innovációs fórumát rendezzük meg

Az esemény platformot kíván teremteni Magyarország, a térség és az EU innovációs lehetőségeinek újragondolására.

MNO
2015. 10. 14. 18:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2016. március 8–10. között bemutatkozó think.BDPST konferencia célja, hogy egy évente megrendezett innovációs stratégiai fórumként segítse elő a közép-európai régió fejlesztését. A think.BDPST a legnevesebb politikai, tudományos és gazdasági szereplők bevonásával kívánja szorosabbra fűzni az üzleti, kormányzati és civil szféra közötti együttműködést. A régió legjelentősebb, a magyar fővárosban rendezett szakmai eseménye platformot kíván teremteni Magyarország, a térség, valamint az Európai Unió innovációs lehetőségeinek újragondolására.

A szervezők szándéka, hogy a konferencián határozott és gyakorlati ajánlások alakuljanak ki olyan, rövid távon is látványos eredményeket ígérő területeken, mint a rendkívül gyorsan fejlődő cseh innovációs ipar legjobb gyakorlatainak átvétele. A háromnapos esemény témái között szerepelnek a kutatás-fejlesztés gazdasági hatásai, az innováció szociális, oktatási és munkaerő-piaci dimenziói, valamint a tartalomfogyasztás átalakulása, a közösségi vállalkozások, a közszolgáltatások és a városi infrastruktúra jövője, illetve az új technológiák hordozta biztonsági kockázatok is.

„Az innováció megkerülhetetlen Magyarország és a régió hosszú távú és fenntartható gazdasági növekedése szempontjából, mivel korlátozott erőforrások és kevés működő tőke áll rendelkezésre”

– hangsúlyozta Németh Áron az Antall József Tudásközpont vállalati kapcsolatokért felelős munkatársa.

„Egy, a think.BDPST-hez hasonló magas szintű fórum elindítását indokolja, hogy bár Magyarország eddig is jelentős eredményeket ért el az innováció területén, a folyamatos globális versenyben az együttműködés hatalmas előnyt jelenthet a térség országai számára” – tette hozzá Németh Áron.

Magyarország 17 indikátor alapján összeállított Summary Innovation Indexe 0,38 – ami elmarad ugyan a 0,54-es európai uniós átlagtól, de – Csehországot követően a V4 országok között a második legmagasabb értéket jelenti. Magyarország ráadásul nemcsak regionálisan számít sikeresnek, hiszen a kontinens egyik legdinamikusabban felzárkózó innovatív szektora is itt működik, 2007 óta e terület 67 százalékkal javított helyzetén az EU-átlaghoz képest.

„A magyar kormány kiemelten támogatja az innovációt, itthon az egy főre jutó k+f-támogatás 120,5 euró, amivel hazánk az összes újonnan csatlakozott európai uniós ország közül a negyedik helyen áll”

– tette hozzá Németh Áron a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kutatására hivatkozva. „A támogatás legnagyobb részét a gyógyszeriparba, a gépgyártásba és az információs technológiákba fektetik.”

Az Antall József Tudásközpont névadójának szellemiségét követve régóta a szívén viseli a hazai innováció és tehetséggondozás problémáját. A szervezet alapvető tehetséggondozási profilján, ösztöndíjprogramjain és kurzusain túl több programsorozattal is jelen van a magyar innovációs kultúra terjesztésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.