Hivatalos: létrejött az Amerika és Japán vezette gigaüzlet

Aláírták a Csendes-óceáni Partnerségről szóló egyezményt.

MNO
2015. 10. 05. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már jó ideje zajlanak a tárgyalások a Csendes-óceáni Partnerség (Trans-Pacific Partnership – TPP) körüli megállapodásról. Ám ami eddig bizonytalan volt, most már tény: létrejött a gigaüzlet – írja a BBC. A Japánt, az USA-t és további tíz országot magába foglaló partnerség célja egy tizenkét országból álló szabad kereskedelmi zóna létrehozása, amely a világ GDP-jének körülbelül negyven százalékát foglalná magában. A résztvevő országok közös szabványokat és normákat igyekeznek kidolgozni, melyek a dolgozók jogaira, a környezet védelmére és a kereskedelmi akadályok csökkentésére vonatkoznak.

A TPP nagyszerű lehetőség az amerikai gazdaságnak, új munkahelyeket teremt amellett, hogy az amerikai export beáramlik a nyitott piacokra\" – fogalmazott korábban Barack Obama amerikai elnök. Az egyezmény támogatói néhány hónappal ezelőtt arról beszéltek, hogy az USA ezzel a partnerséggel gazdasági erőként jelenhet meg az ázsiai régióban, megkövetelve a résztvevő országoktól, hogy az ő játékszabályai szerint játsszanak. Az amerikai elnök azt is mondta a TPP-ről, hogy ezáltal az Egyesült Államok sokkal könnyebben eljutna Japán autóipari és mezőgazdasági piacaira.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.