Hozzá kell nyúlni a hazai oktatáshoz és egészségügyhöz

A nagy rendszerek rendbetétele nélkül kifullad hosszú távon a lendület – véli a szakember.

2015. 10. 22. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk tett pozitív lépéseket, melyeket sokan elismernek, ugyanakkor a távolabbi jövő komorabb – hívta fel a figyelmet Kiss Mónika vezető elemző a Privátbankárnak adott interjúban. Az egyensúly irányába tett lépések ellenére hazánk tőkevonzó képessége továbbra sem a legerősebb. „A GDP szerkezete nem a belső, organikus növekedésre fókuszál, hiszen nagyrészt autó-összeszerelésből, illetve európai uniós támogatásokból érkezik a fellendülést biztosító rész” – hívta fel a figyelmet.

„Sem a termelékenységünk, sem az oktatásunk, sem az egészségügyünk hosszú távon nem néz ki jól. Arra is számítani kell, hogy 2017-től jelentősen csökkennek az európai uniós vissza nem térítendő források. A piaci szereplők általában pesszimisták öt éves horizonton, de relatíve optimisták 1-2 éves időtávra. Az MNB a belső fogyasztás felpörgésétől várja, hogy majd legalább 2-3 százalékos éves növekedés körül tart bennünket a következő években” – mondta el.

A magyar fizetőeszközzel kapcsolatban kifejtette, hogy jelenleg a 307-es és 316-os sávban mozog, ugyanakkor hosszú távon a forint további gyengülésével számolnak. A szakember szerint ugyan vannak jelek, melyek a hazai fizetőeszköz erősödése mellett szólnak, de „a forintgyengülés mellett sokkal több érvem van” – vélekedett. A többi között a már fent említett strukturális változások hiányát hozta fel, valamint az „elkerülhetetlen” amerikai pénzügyi szigor miatt jöhet a 320-as euróárfolyam.

Nyugdíjba mennek az úgynevezett Ratkó-gyerekek, emiatt körülbelül 2020-tól egyre nehezebb lesz a nyugdíjrendszert finanszírozni. A szakember ezt követően az öngondoskodás fontosságára hívta fel a figyelmet, melyet érdemes mielőbb elkezdeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.