A finneknél jöhet az alapjövedelem

A kormány hamarosan beterjeszti erről szóló törvényjavaslatát. A juttatás a tervek szerint havi 800 euró lehet.

MNO
2015. 11. 08. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finnország lehet a világon az első olyan ország, amely bevezeti a minden finn lakosnak járó állampolgári alapjuttatást – idézi a Napi.hu a Bloomberg információját. Az előkészítéssel a társadalombiztosítási hivatalt (KELA) bízták meg, amely a múlt héten jelezte, hogy havonta átlag 800 eurós (251 ezer forint) jövedelemre fog javaslatot tenni. Az adómentes összeg ki fogja váltani az összes szociális támogatást. A bevezetés első szakaszában csak 550 euró (173 ezer forint) járna a finneknek, és megmaradna néhány szociális juttatás.

Svájcban jövőre tartanak népszavazást az állampolgári alapjövedelem bevezetéséről. A szakértők jelenleg úgy látják, hogy még a Finnországnál jóval gazdagabb alpesi országban is elbukhat az elképzelés. Az előterjesztők havi 2500 dollárral (720 ezer forint) számolnak, ami 210 milliárdos éves kiadást okozna. Ez a svájci GDP 30 százaléka.

A kormány és a parlament arra biztatja a szavazókat, hogy utasítsák el az alapjövedelmet, és a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint csak 49 százalékuk támogatja a bevezetését. Ahhoz, hogy a kisebbségből többség legyen, csökkenteni kellene a juttatás összegét – vélik szakértők.

Hollandiában Utrecht városában és esetleg néhány további településen indítanak kísérleti alapjövedelem-programot jövőre. A holland megközelítés mellett szól, hogy kutatások szerint a modern demokráciákban jóval nagyobb eséllyel fogadnak el az emberek olyan új tb-rendszereket, amelyeket valahol már teszteltek.

Odaadni az adófizetők pénzét az embereknek függetlenül attól, hogy van-e állásuk vagy nincs, ez enyhén szólva nem az az ötlet, amit a nagyközönség gondolkodás nélkül hajlandó támogatni. A finneknél azonban más a helyzet. A KELA rendelésére készült közvélemény-kutatás szerint a lakosság 69 százaléka egyetért az alapjövedelem bevezetésével. Nagyjából 1000 eurót (314 ezer forint) látnának megfelelő havi fixnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.