Eladják a Lombardot

Új tulajdonos kezébe kerül a botrányokról elhíresült társaság.

Horváth Csaba László
2016. 01. 05. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte a Lombard cégcsoport HR-igazgatója, hogy aláírták a jelenleg német tulajdonú Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. és két leányvállalata eladásáról szóló szerződést. Papp Zoltán lapunknak elmondta, a Gazdasági Versenyhivatalnak és a Magyar Nemzeti Banknak is engedélyeznie kell az ügyletet, de ha ez meglesz, 3–5 hónap alatt lezárhatják az adásvételt. A több milliárd forintos mínuszt termelő társaság esetleges eladásáról a Napi.hu írt december végén. A céget a svájci központú DDM-csoportba tartozó DDM Group AG vásárolja meg. A megállapodás a Lombard-csoportba tartozó, a német VR-Leasing AG tulajdonában álló Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. és annak két leányvállalata, a Lombard Bérlet Gépjárműpark-kezelő és Kereskedelmi Kft., valamint a Lombard Ingatlan Lízing Zrt. feletti irányítás megszerzéséről szól.

A Magyar Nemzet többször beszámolt a Lombard tevékenységéről, amely során a társaság többször is fittyet hányt a vele szemben hozott jogerős bírósági ítéletekre. A cég ellen több közérdekű per is indult. Az első 2008-ban zárult, amelynek eredményeként a Lombard számtalan általános szerződési feltételét mondta ki jogerősen is érvénytelennek a bíróság. Ugyanakkor kiderült, hogy a lízingcég figyelmen kívül hagyta a döntést, és hat év elteltével is tovább alkalmazta a tisztességtelennek nyilvánított kikötéseit. Egy másik – tavaly júliusban zárult – perben szintén a Lombard szerződéses kikötéseiről döntött immár a Kúria. A bíróság összesen 24 pontban nyilvánította tisztességtelennek, ezért érvénytelennek a társaság kikötéseit. Az ítélet lavinát indított el, és más autóhitelezők is módosították általános szerződési feltételeiket a Kúria döntése nyomán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.