Eladósorba került a Pápai Hús Kft.

Többen már érdeklődtek is a cég és az általa működtetett üzem vagyontárgyai iránt.

Tóth László Levente
2016. 02. 23. 12:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pápai húsüzem zavartalanul működik, felkészült a húsvétra, a lapockák már a sózókádban vagy a füstölőben vannak, s lassacskán megkezdődik a kiszállításuk is – mondta lapunknak Szegőné Kemerle Judit felszámolóbiztos. Hozzátette: értékesítés előtt állnak, telefonos érdeklődők már vannak is az eladó vagyontárgyak iránt. Az értékesítési pályázat március 31-ig áll nyitva – hívta fel a figyelmet.

A Pápai Hús Kft. tavalyi, a 2015. január 1-jétől 2015. november 22-ig tartó időszakra vonatkozó mérlegéből mindenesetre az derül ki, hogy a cég eszközeinek értéke mintegy 5 milliárd forint, ebből 3,6 milliárd a tárgyi eszközöké és 1,4 milliárd a forgóeszközöké. A Pápai Hús Kft. kötelezettségei ugyanakkor hozzávetőleg 6 milliárd forintot tesznek ki.

Azt már a felszámolóbiztostól tudtuk meg, az élőállat-beszállítók felé a cég tartozása 171 millió forint. A csődtörvény alapján ugyanakkor a gazdálkodó szervezetnek a felszámolás körébe tartozó vagyonából a tartozásokat meghatározott sorrend figyelembevételével kell kielégíteni. A sorban pedig a magánszemélyek – őstermelők, mikro- és kisvállalkozások – általában csak a negyedik, „d” kategóriába tartoznak. Megelőzik például a zálogtárggyal biztosított követelések a zálogtárgy értékének erejéig.

Ez pedig azt jelenti, hogy a pápai húsüzem – nem tehermentes, hanem az MFB jelzálogjogával megterhelve eladásra hirdetett – vagyontárgyai értékesítéséből adódó bevételből először az MFB követelését kell kielégíteni a bank által 2014-ben nyújtott, mintegy 4,6 milliárd forint hitel erejéig.

A pápai húsüzem felszámolási eljárásának megindítását a pápai önkormányzat kezdeményezte. A pápai képviselő-testület mint a többségi tulajdonosi jogok gyakorlója tavaly november 6-i ülésén „a társaságokat fenyegető fizetésképtelenségi helyzetre tekintettel” döntött arról, hogy a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft., valamint a Pápai Hús Kft. esetében megindítja a felszámolási eljárást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.