Magyarország eléggé fertőzött offshore-szempontból

Közel 700 vállalkozás működik ma Magyarországon egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel – közölte az Opten.

FB
2016. 04. 04. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan csökkent az offshore-cég-alapítások száma, a jelenség még távolról sem tűnt el. Az Opten adatai szerint a mai napig több mint 400 társaság tulajdonosi háttere köthető közvetlenül Panamához, a közvetett kötődéseket vizsgálva pedig már a 700-at közelíti a szám. A panamai érdekeltségű cégek között vegyesen találhatók kicsik és nagyok, és 15 olyan is akad, amelynek éves árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot.

„Fontos azonban kiemelni, hogy önmagában nem illegális, ha egy vállalkozás tulajdonosai között panamai címeket találunk” – írja közleményében az Opten, s kiemelte: biztosan van a cégek közt olyan, amely valós gazdasági tevékenységet végez Közép-Amerikában. Ezek és a szabálysértő módon működők között a skálán több szürke zóna is található. „Bár etikailag erősen megkérdőjelezhető, nem illegális, ha egy cég a hazai és az offshore-ország törvényeit is teljes körűen betartva működik, és ezzel esetleg adóelőnyöket ér el” – közölte a céginformációs adatbázist működtető szolgáltató. Szerintük a szabályos működés határának átlépése ott válik egyértelművé, ahol a transzparencia hiányát kihasználják az érintettek, és valós, illetve bevallott tevékenységük elválik egymástól.

A panamai érdekeltségű vállalatok sokféle tevékenységet végeznek Magyarországon, de érdekes módon felülreprezentáltak az ingatlanügyletekkel foglalkozó társaságok, és sok közöttük a kereskedelemmel és tanácsadással foglalkozó cég is – közölték. Panama ráadásul nem is tekinthető a legnépszerűbb offshore-országnak: jelenleg Ciprus, a Seychelle-szigetek és Suriname számít a hazai offshore-ozók kedvenc célpontjának.

A közlemény szerint egyébként az utóbbi években visszaszorulóban van az offshore-cégek súlya Magyarországon. Ez részben a szabályozás szigorodására vezethető vissza, ám a hazai üzleti etika is mutat némi fejlődést ezen a téren – véli az Opten. A társaság szerint sokan attól tartanak, hogy vállalkozásuk megítélése romlik az offshore-háttér miatt.

Az üzleti etika fejlődésére természetesen megvolt a szürke zóna válasza is, sokan a kapcsolatok további bonyolításában látják a megoldást – áll a közleményben. A mai magyar cégstruktúrában nem ritkák a nyolc-tíz társaságon keresztül húzódó közvetett tulajdonosi láncok sem, ezért is fontos a vállalkozások végső tulajdonosi szerkezetét is feltárni minden esetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.