Offshore-botrány: lemondott egy osztrák bankvezér

Michael Grahammer a médiatámadások miatt hozta meg döntését.

MTI
2016. 04. 07. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael Grahammer szerda este tájékoztatta a felügyelőbizottságot lemondásáról. Indoklása szerint a bankot és a személyét ért médiatámadások miatt hozta meg döntését. Közleményében továbbra is a bank által folytatott ügyletek jogszerűségét hangsúlyozta. Közlése szerint nem azonnali hatállyal távozik, hogy utódjáról gondoskodni tudjon a bank.

Az osztrák pénzpiaci felügyelet (FMA) szerda délelőtt kezdte meg a pénzintézetnél az érintett tranzakciók felülvizsgálatát, és dolgozik az ügyön a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló cég is. A Hypo Vorarlberg vizsgálata több héten át fog tartani.

Grahammer 2004 óta volt a bank vezetőségének tagja, 2012 óta tölti be az elnöki pozíciót.

Az osztrák közszolgálati média (ORF) és a Falter című lap közlése szerint a panamai dokumentumokban az is szerepel, hogy az ügyletek az ausztriai székhelyű Raiffeisen Bank International (RBI) és a Hypo Vorarlberg bankon keresztül is zajlottak. A médiabeszámoló szerint az RBI Petro Porosenko ukrán államfő ügyleteiben, a Hypo pedig húsz másik offshore társaság ügyeiben működött közre. Az illetékesek szerint a két cég a vonatkozó törvényeket és a gondosság követelményét betartva járt el.

Az ügyben az osztrák pénzpiaci felügyelet vizsgálatot indított. A Hypo bank vezetése a botrány kirobbanása után bejelentette, hogy a jövőben általánosan vissza kíván lépni az offshore ügyletek kezelésétől.

Az üzletember teniszezőként egyéniben kétszer is bekerült a világ tíz legjobbja közé, de főként párosban, a másik román teniszfenomén, Ilie Nastase partnereként lett világhírű és világelső az 1960-as és 1970-es években.

A Rise Project oknyomozó hírportál arról számolt be, hogy Ion Tiriac volt román teniszcsillag – jelenleg Románia leggazdagabb üzletembere – egy panamai alapítványba helyezte teljes vagyonát. A portál szerint a Puma nevű offshore alapítvány elnöke a 76 éves Tiriac, és vezetőtanácsának tagjai között van Klaus Mangold, a Mercedes luxusautót gyártó Daimler csoport volt ügyvezető igazgatója is. Tiriac és Mangold régóta üzlettársak.

A volt teniszcsillag ügyvédje a portálnak elmondta, hogy az alapítványt Ion Tiriac hozta létre, és ő rendelkezik egyedül a vagyonról. Az ügyvéd szerint az alapítvány lényegében Tiriac „üzleti végrendelete”, hiszen valamennyi cégének végső haszonélvezője az alapítvány, amelynek vagyona majd az egykori sportoló halála után oszlik meg. Erről a román hatóságok is tudnak már 2005 óta – tette hozzá az ügyvéd.

Az ügyben Tiriac is megszólalt. A Realitatea TV hírtelevíziónak elmondta, hogy valamennyi országban kifizette adóit, ahol üzletelt, ezenfelül pedig a pénzével azt csinál, amit akar.

Ion Tiriac vagyonát tavaly másfél milliárd euróra becsülte a Capital című román gazdasági folyóirat.

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok feltételezhetően el tudják rejteni üzleti tevékenységüket, vagyonukat.

A botrányba belebukott az izlandi miniszterelnök is, ugyanis felesége egy offshore cégen keresztül egymillió dollárnál is nagyobb összeget parkoltatott izlandi államkötvényekben – miközben az ország története legnagyobb pénzügyi válságát élte át.

Hétfőn Reykjavíkban több ezren vonultak a főtérre, hogy tiltakozzanak a miniszterelnök ellen. Voltak, akik tojással dobálták meg a parlament épületét. Kedden a parlament feloszlatását kérte Sigmundur Davíd Gunnlaugsson miniszterelnök az offshore-botrány kirobbanása miatt, azonban felvetését Ólafur Ragnar Grímsson államfő elutasította. Végül Gunnlaugsson felajánlotta lemondását, de marad a Haladó Párt élén. Sőt a kormányfő később közleményben jelezte, valójában csak határozatlan időre adta át pozícióját Sigurdur Ingi Jóhannsson mezőgazdasági miniszternek.

Juan Carlos Varela panamai elnök csütörtökön jelentette be, hogy helyi és külföldi szakértőkből álló, a közép-amerikai ország pénzügyi gyakorlatait vizsgáló bizottságot hoz létre a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.