Méregdrága a Vörösmarty téri karácsonyi vásár

900 forint három deci forralt bor, négy cent pálinka 1300-1500, egész csülök 5500.

Gyöngyösi Balázs
2016. 11. 29. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar pénztárcából megfizethetetlen árak uralják a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt – nem csoda, hogy a korzózó tömeg főleg turistákból áll. Míg advent első vasárnapján szórványosan magyar szót is lehetett hallani a téren, addig hétfőn már főleg német, orosz, brit és kínai családokba, baráti társaságokba botlottunk.

Az évek óta Európa tíz legjobbja közé sorolt budapesti vásár szezononként 300-400 ezer látogatót vonz. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ büszke arra, hogy a kiállítókat szakmai zsűri választja ki, szigorú minőségi követelmények alapján. A fonott kosarakat vagy a fajátékokat nem is érheti kritika, az ételekkel és az italokkal sincs különösebb probléma, az árképzés azonban elrugaszkodott a valóságtól. Még ha tudomásul vesszük is, hogy 900 forintba kerül három deci forralt bor, ugyanennyi forró teát pedig 450-ért adnak, az 1300 forintos rumpuncs vagy az 1650-es grog már több mint meggondolandó kiadás. Forró csoki rummal 1500, anélkül 900, négy cent pálinkáért 1300-1500 forintot kell leszurkolni. Ilyen ital­árak mellett egyre több érv szól a 650-750 forintos sör mellett, mégis kevesen sétálnak korsóval a kezükben.

A sült gesztenyét szemenként 100 forintért mérik, 10 darabos a kisadag, 15-ös a nagy, nem jár kedvezmény a nagyobb étkűeknek. Itt még nem késő hátat fordítani, de aki az 1200 négyzetméteres finomságteraszon is elcsábul, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. A fahéj illata helyett itt már inkább olajszag tölti meg a levegőt, mégis hosszú sorokban várakoznak az érdeklődők. Egy egész – nem éppen túlméretezett – csülök 5500 forint, a fél 3300, a negyed 1800. Hiába, ez nem a bérből és fizetésből élők terepe. Ennyiért máshol egy kiadós éttermi ebédet is elkölthetünk, mégis népszerű a vásárban az étel.

A kassza elé járuló turistákat pásztázva megállapíthatjuk, hogy az elmúlt évek tapasztalataihoz képest javult a számlaadási hajlandóság, de még most sem ütnek be minden egyes fogyasztást. Az italok kiadásánál több standon is el-elmarad a nyugta, de a vendégek ezt ottjártunkkor sehol sem teszik szóvá. Ugyanakkor az ételek mellé az esetek többségében jár a bizonylat is. Választhatunk, hogy 2800 forintért libacomb lila káposztával kerüljön a tányérunkra vagy bolognai spagetti, a brassóiért pedig ugyanúgy 2500 forintot kérnek el, mint a töltött káposztáért, a kakastökepörkölt ára pedig 2250 forint adagonként. Nem nagy a választék 2000 forint alatt, a sült kolbászért, illetve a roston sült csirkemellért, tar­jáért 1900 forintot kell fizetni, a gulyáslevesért cipóban pedig 1800-at. Kevésbé kiadós ugyan, de az eddigiekhez képest megfizethető az 1500 forintos slambuc, a mákos guba (1200) vagy a juhtúrós polenta (1000). Az édesszájúak 1500 forintért juthatnak kürtőskalácshoz; ez az egységár, a vaníliás, a diós, a fahéjas, a kakaós és a kókuszos is ugyanennyibe kerül. Pár száz méterrel kijjebb az 1200-as kaláccsal nem csinálunk nagy üzletet, hiszen nemcsak olcsóbb ez a verzió, hanem kisebb is. Ilyen számháborúban hamar elfogyhat akár egy délután alatt is egy minimálbér.

Sokan persze eleve nem a Vörösmarty téren akarnak jóllakni, ők forralt borral a kézben válogathatnak az ajándéktárgyak és a divatáruk között. Mézeskalács-házikót már 2000 forintért is vehetünk, de van szebb, nagyobb 5000-ért is, egy rúd diós vagy mákos bejgli 2200 forint. Mérettől és formától függően fonott kosarat 3-6 ezer forintért kaphatunk. A fekete pénteki leárazásokkal aligha kelhetnek versenyre a vásárban kapható sapkák: a szőrmés változatokért 45-55 ezer forintot kell fizetni, amelyik viszont bőrből készült, azért 60-70 ezret is elkérnek. Bőrkesztyűhöz ellenben ennek az árnak a töredékéért, 12-18 ezer forintért is hozzá lehet jutni.

Vannak persze pozitívumok is: több tucat kulturális és családi műsor közül választhatunk, a színpadi programok mellett van játszóház is. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ idén először könyvgyűjtést szervez a rászoruló fővárosi szociális intézmények részére a vásáron, az akcióra nyolc karitatív szervezetet is meghívtak. Újdonság, hogy a Belföldi Budapest Card tulajdonosai a MÁV járatain kedvezményesen utazhatnak a rendezvényre. A karácsonyi vásárlási láz persze az adventi vásárok ellenére továbbra is elsősorban a bevásárlóközpontokban csapódik le. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint nagy karácsonyi roham várható decemberben, ezermilliárd forint fölé is ugorhat a bolti költekezés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.